Novosti

Društvo

Kontrola filatelizma

Odbijenica Hrvatske pošte za izradu prigodnog poštanskog žiga s likom Josipa Broza Tita nema druge pozadine doli političke. Riječ je o tendenciji povijesnog ili političkog raskida s nečim što je nekad bilo da bi se na taj način opravdalo sve ono što se dešavalo unatrag tri desetljeća, kaže Jovan Vejnović

Large intrigator  dragan

(foto Ivana Ivanović/PIXSELL)

Gotovo konspirativno zvuči argument Hrvatske pošte (HP) koja je odbila zahtjev Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske za izradu prigodnog poštanskog žiga s likom Josipa Broza Tita, koji je trebao poslužio za filatelističku izložbu u sklopu obilježavanja 130. obljetnice Titova rođenja. U dopisu koji su iz Ureda za korporativne komunikacije te tvrtke odaslali Novostima piše, naime, da su antifašisti u svom zahtjevu – zakasnili.

"Prigodni poštanski žig se izrađuje povodom neke obljetnice, primjerice na datum ili u mjesecu kad je netko rođen ili okrugle obljetnice nekog događaja na određen datum. U ovom slučaju zahtjev je glasio da se izradi prigodni poštanski žig pod nazivom 130. obljetnica rođenja J. B. Tita. S obzirom na to da je obljetnica rođenja J. B. Tita bila u svibnju, a ne u prosincu, predlagatelji su sa zahtjevom zakasnili", pišu iz Hrvatske pošte.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin medijima je kazao da smatra kako odbijenica nema nužno političku pozadinu, no zanimljiviji je stav Jovana Vejnovića, predsjednika Saveza društava J. B. Tita, koja smatra da baš i nije tako. Čini se da je odbijenica HP-a posve usklađena s nedavnom odlukom Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine, koji nije prihvatio prijedlog gradskog kluba SDP-a da sadašnjem Trgu Republike Hrvatske bude vraćen naziv Trg maršala Tita.

- Odbijenica nema druge pozadine doli političke, jer pitanje tajminga u ovom slučaju, prema našim informacijama, nije bilo ključno. Riječ je o tendenciji povijesnog ili ako hoćete političkog raskida s nečim što je nekad bilo da bi se na taj način opravdalo sve ono što se dešavalo unatrag tri desetljeća. To je način da se iz memorije svijeta i naroda istisnu sjećanja na period u kojem smo bili daleko uspješniji nego danas. Podatak da Republika Hrvatska još nije dostigla društveni bruto proizvod socijalističke republike zvuči u tom smislu frapantno - kazao je Novostima Jovan Vejnović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više