Novosti

Politika

Kontinuitet rata

Za napad koji se u nedjelju dogodio u blizini međunarodnog aerodroma kod Damaska te na području grada Dimasa, sirijske vlasti su optužile izraelsku vojsku. Istodobno, izraelski dužnosnici se o ovom događaju ne žele očitovati

Uubtwpcwq04gj1h70cgc6wav346

Benjanim Netanyahu

Pozorno pratimo Bliski istok i ono što se tamo događa nadziremo otvorenim očima i ušima – a događa se puno toga.  Ostat ćemo informirani i nosit ćemo se s prijetnjama i izazovima koji ne prestaju. Nosit ćemo se s istom odgovornošću s kojom smo se nosili i do sada - kazao je Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, u nedjelju na sastanku svog kabineta, prenosi 'Jerusalem post'. Istoga dana zabilježeni su zračni napadi u blizini međunarodnog aerodroma kod Damaska te na području grada Dimasa u blizini granice s Libanonom. Sirijske vlasti za napad su optužili upravo izraelsku vojsku, te traže reakciju UN-a, dok se izraelski dužnosnici o napadu ne žele očitovati, što je ustaljena praksa Izraela kada izvodi zračne napade izvan granica zemlje.

Novinarka 'Al Jazeera' Jane Ferguson iz Beiruta je izvijestila kako je sirijska vlada izdala priopćenje u kojem tvrdi da su ovi napadi dokaz da Izrael podržava teroriste. Iz vlade najavljuju i odgovor na napade, no Ferguson kaže kako je tako bilo i u prijašnjim slučajevima izraelskih zračnih napada na Siriju. Međutim, nikada nije uslijedila direktna vojna akcija protiv Izraela. Njen kolega s BBC-a, Jim Muir, koji je također izvijestio iz prijestolnice Libanona, kaže da su napadi bili usmjereni prema prevenciji transfera oružja prema sirijskim saveznicima u Libanonu. Muir je rekao i kako su izraelski avioni viđeni u konstantnim preletima iznad dijelova Libanona u nedjelju oko 30 kilometara od mjesta na kojima su se napadi dogodili.

Gostujući u ponedjeljak na radiju, izraelski ministar za strateška pitanja Yuval Steinitz napade nije želio niti potvrditi, niti demantirati, ali je rekao kako Izrael 'ima čvrstu politiku prevencije potencijalnog transfera sofisticiranog oružja prema terorističkim grupama'. Pojedini izraelski opozicijski političari doveli su u pitanje tajming ovih napada. Kažu da Netanyahu koristi napade kako bi mobilizirao svoje birače za prijevremene izbore koje je nedavno raspisao. Njegov ministar Steinitz takve je optužbe nazvao apsurdnima.

Iz jednog od rijetkih međunarodnih saveznika Bašara al-Asada, Rusije, dolazi priopćenje kojim se traži objašnjenje od Izraela i izražava se zabrinutost zbog ovih napada. Sirija poziva UN da nametne sankcije Izraelu zbog kršenja njenog suvereniteta.

Izrael godinama vodi politiku kojom pokušava spriječiti da oružje iz Irana preko Sirije dospije u ruke Hezbolaha, što smatraju opasnošću po svoju nacionalnu sigurnosti. Napadi su imali za cilj uništiti skladišta oružja u blizini Damaska i Dimasa. Izrael, Saudijska Arabija, Turska, te dio struktura američke vojske i politike žele da se u zračnu kampanju protiv ISIL-a uključe i ciljevi koji bi pridonijeli rušenju Asada. Strahuju da bi eventualna pobjeda nad ISIL-om, uz ostanak Asada na vlasti, samo učvrstila utjecaj Teherana i šijitskih paramilicija pod iranskim patronatom u Siriji, a time i čitavoj regiji.

Sirija i Izrael i dalje službeno ostaju u ratnom stanju koje traje još od Arapsko-izraelskog rata 1948. godine. Od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, Izrael je nekoliko puta izveo zračne napade u toj zemlji. U nedjeljnim napadima nisu zabilježene ljudske žrtve.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više