Novosti

Politika

Javnost rada sudova donosi kvalitetu

Gong predstavio pet preporuka za transparentniji i kvalitetniji rad Ustavnog suda s ciljem povećanja povjerenja javnosti u tu instituciju

Large gong us 3

Sanja Pavić, Oriana Ivković Novokmet i Dario Čepo (foto Nenad Jovanović)

Ustavni sud bi trebao biti više otvoren javnosti s obzirom da njegove odluke utječu na sve građane Hrvatske, poručeno je sa Gongove konferencije za medije, održane 11. jula u Novinarskom domu u Zagrebu. Tom prilikom predstavljeno je pet Gongovih preporuka koje bi trebale omogućiti transparentniji i kvalitetniji rad Ustavnog suda, kao i povećati povjerenje javnosti u tu instituciju.

Po riječima Oriane Ivković Novokmet, izvršne direktorice Gonga, Ustavni sud donosi odluke koje utiču na sve aspekte javnog života te kvalitetu i karakter demokracije u Hrvatskoj.

- S obzirom na najavljenu reformu odlučivanja o referendumu te će odluke biti još značajnije jer će Ustavni sud provjeravati ustavnost svakog pitanja i prije prikupljanja potpisa. Aktualni prijedlozi vladajućih su zapravo prijedlozi Gonga iz 2012. i 2013. godine, pa nam je drago da su oni prihvaćeni - rekla je Ivković Novokmet.

Podsjetila je da je Ustavni sud zabranio referendum Mosta bez razumnih argumenata i obrazloženja, čime su po riječima suca Abramovića građani proglašeni nesposobnima za provođenje demokracije.

- Osim toga, kad su na dnevnom redu Ustavnog suda bile mjere stožera za suzbijanje pandemije, novinarima nije bilo dozvoljeno da dođu na sjednicu. Iako je Zakonom o radu Ustavnog suda, kao i njegovim poslovnikom, predviđena transparentnost i prisustvo javnosti, to se često uspješno zaobilazi jer se odluke donose na nejavnim stručnim sastancima, a na plenarnim sjednicama se samo izdeklamiraju javnosti - rekla je i naglasila da je bitno unapređivati rad Suda oko odluka koje se tiču demokracije i ljudskih prava.

- Umjesto da čuva zemlju od demokracije, Ustavni sud bi se trebao demokratizirati - zaključila je Ivković Novokmet.

Sanja Pavić, pravnica i stručna suradnica u Gongu, predstavila je pet preporuka za otvoreniji rad Ustavnog suda.

- Rad na plenarnim sjednicama treba biti otvoren javnosti, što je zajamčeno zakonom, ali se ignorira pa javnosti nije dopušteno sudjelovanje na sjednicama. Nužno je i održavanje javnih rasprava uz sudjelovanje nezavisnih stručnjaka, udruga i državnih tijela koje bi pomogle da se oblikuju odluke. Zadnji put javna rasprava je održana 2013. i od tada ih nije bilo - rekla je Pavić.

Gong preporučuje i omogućavanje javnosti pristup savjetodavnim raspravama jer se na njima uz pomoć stručne javnosti može definirati problem na početku. Takva je rasprava održana u lipnju ove godine i bila vezana uz promjene izbornih jedinica zbog neustavnosti izbora.

- Preporuča se i poboljšanje komunikacije Ustavnog suda s javnošću jer sud nema imenovanog glasnogovornika niti službu za medije. Ne održavaju se redovne konferencije za javnosti niti intervjui predsjednika suda ili sudaca izvjestitelja o bitnim predmetima, a suci sami odlučuju kad će i da li će odgovarati na neka pitanja- objasnila je.

- Konačno, treba pojačati i proaktivnost Ustavnog suda jer aktivnost suda ne bi trebala prestati donošenjem odluka. Još 2010. Ustavni sud je dao izvješće o neustavnosti izbora, a 2017. Saboru naredio da u roku od dvije godine donese novi zakon o pobačaju. Ništa se nije dogodilo, iako Sud po zakonu ima ovlasti da sam odredi tijelo koje mu omogućava provedbu svoje odluke, ali tu ovlast ne koristi - podvukla je Pavić.

Dario Čepo, profesor na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i član Vijeća Gonga, podsjetio je da se liberalna demokracija percipira uglavnom donošenjem odluka u Saboru, a manje direktnom demokracijom.

- U poslovniku suda postoji sedam načina transparentnosti, Ustavni sud ih koristi pet, dok se najvažnija dva, vezana uz uticaj javnosti, ne koriste. Istraživanje koje govori o povjerenju javnosti u državne institucije kroz 21 godinu pokazuje da građani, osim u stranke i u Sabor, imaju vrlo nisko povjerenje i u sudstvo, pogotovo što se suci Ustavni sud biraju na osnovu dogovora među stankama po kvotama. Zato bi Ustavni sud kao najmoćnija institucija trebao napraviti sve da građanima pokaže da odluke ne donosi ideološki niti na osnovi argumenata koji nemaju veze s predmetom. Javnost nije protiv, nego samo može pomoći Ustavnom sudu da kvalitetno ostvari ulogu arbitra - naglasio je Čepo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više