Novosti

Kultura

Izuzetan izbor, izuzetna angažiranost

Ovogodišnji ZagrebDox označio je dokumentarističko-festivalski "povratak u normalu“. Među brojnim priznanjima, Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji dobio je "Nizvodno prema Kinshasi" Dieudoa Hamadija, a nagrada FIPRESCI otišla je "Žici" Tihe K. Gudac

Large avimograbi

Avi Mograbi, dobitnik nagrade "Mojoj generaciji" (foto Julien Duval)

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada 19. juna u dvorani Teatra &TD nakon šest dana završen je službeni dio 17. po redu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Publika je dan kasnije imala priliku vidjeti nagrađena filmove u segmentu "The Best of Fest".

Međunarodni žiri koji su činili Rajko Grlić, Ilya Povolotskiy i Vesna Biljan Pušić dodijelio je Veliki pečat za najbolji film iz međunarodne konkurencije kongoanskom filmu "Nizvodno prema Kinshasi" Dieudoa Hamadija. Kako su naveli, nagrada je dodijeljena "za snažno ispričanu i emocijama nabijenu priču o nedužnim žrtvama rata u zaludnoj potrazi za komadićem pravde".

Isti žiri posebna priznanja dodijelio je argentinskom filmu "Usamljena stijena" Alejandra Telemaca Tarraf te ruskom filmu "Sjenke djetinjstva" Mihajla Gorobčuka.

Veliki pečat za najbolji film iz regionalne konkurencije odlukom žirija u sastavu Jasmin Basic, Radu Ciorniciuc i Đuro Gavran dobio je mađarsko-belgijsko-portugalski film "Moj ujak Tudor" Olge Lucovnicov koji "šalje poruku da je seksualno zlostavljanje djece jedan od najvećih društvenih problema našeg doba s kojim se moramo suočiti i koji moramo riješiti".

Posebno priznanje regionalnog žirija dobio je talijanski film "Punta Sacra" Francesce Mazzoleni koji je dobio i posebno priznanje Mladog žirija.

Odlukom Mladog žirija koji su činili Lejla Dedić, Boris Jokić i Mirjam Wiekenkamp nagradu Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina starosti dobio je švicarski film "Utakmica" Romana Hodela i to za "visoku filmsku i umjetničku vrijednost, za pristup popularnoj temi i dubinsko uranjanje u zanimanje koje se često zanemaruje". Kao što su naveli u obrazloženju.

Posebno priznanje dobio je i švicarsko-francuski film "Buđenje na Marsu" Dee Gjinovci.

Međunarodnu nagradu kritike, odnosno nagradu FIPRESCI, žiri u sastavu Ruggero Calich, Steffen Moestrup i Justine Smith dodijelio je filmu "Žica" Tihe K. Gudac. Intimnim pogledom na ljudske živote uz prelijepu, no kontroverznu granicu ovaj film bavi se složenim i izazovnim pitanjima o globalnoj izbjegličkoj krizi kroz lokalnu perspektivu, naveli su u odluci.

Žiri u sastavu Oliver Sertić, Mehrdad Oskouei i Franka Perković Gamulin nagradu "Movies that matter" za film koji na najbolji način promovira ljudska prava dodijelio je ukrajinskom filmu "Zemlja je plava poput naranče" autorice Irine Cilik. "Poetičan i istodobno višeslojan i dojmljiv dokumentarni film. Od jednostavne svakodnevice u srcu razornog rata autorica i obitelj uz pomoć čarobne moći kinematografije donose svjetlost i nadu", istaknuli su u obrazloženju.

Posebna priznanja dobili su norveško-iransko-švicarski film "Obiteljska rendgenska slika" Firouzeh Khosrovani i iranski film "Kruh naš svagdašnji" Rahima Zabihija.

Odlukom žirija koji su činili učenici Američke međunarodne škole u Zagrebu, nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih dobio je švicarski film "Pustinjski psi" Morrisa Samuela.

Nagradu "Mojoj generaciji" koju dodjeljuje osnivač i direktor Zagrebdoxa Nenad Puhovski filmu autora svoje generacije dobio je Izraelac Avi Mograbi za film "Prve 54 godine" koji je "značajan doprinos borbi za pravednije društvo, društvo bez mržnje i rata, društvo ravnopravnijih ljudskih i nacionalnih odnosa".

Ako bismo održani festival pod datim okolnostima ocjenjivali od jedan do pet, zaslužili smo šest. Uspjeli smo ga sjajno odraditi pod epi-mjerama. Važno je da smo ga održali uživo, rekao je Nenad Puhovski

Publika je odlučila da je najbolji dokumentarac ovogodišnjeg festivala hrvatski film "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara koji je na Zagrebdoxu imao svjetsku premijeru. Odmah nakon prvonagrađenog filma nalazi se dokumentarac "Zacijeli me" Danijele Štajnfeld, a među deset najboljih filmova po ukusu publike nalazi se pet hrvatskih: osim "Ljubav oko svijeta", na listi su filmovi "Volim" Anje Koprivšek, "Sad sam ja Irena" Jasmine Beširević, "Žica" Tihe K. Gudac te mađarsko-hrvatski film "Priče iz zatvorske ćelije" Abela Viskija.

Svoje dojmove o festivalu s Novostima su podijelili i neki od aktera.

- Nisam bio u žiriju 40 godina i odbijam sve žirije, pa sam tako 14 godina odbijao i Nenada Puhovskog s divnom isprikom da sam u SAD-u. Sad nisam imao tu ispriku jer sam se zatekao u Hrvatskoj, pa sam kao član međunarodnog žirija pogledao 18 filmova i to je izuzetno dobar izbor. Puhovski zaista zna situaciju u svjetskom dokumentarnom filmu. Naravno, filmovi su podijeljeni na (auto)biografske filmove "o meni i mojima", te "o drugom i drugima" koji imaju elemente zanatskog. Ovi prvi imaju fantastične materijale, ali ne uvijek i fantastične finalne rezultate jer se autori zaljube u svoje materijale i nemaju kritičan odnos prema njima. Bilo je filmova koji su me jako uzbudili i mislim da su bili fantastični, rekao je član međunarodnog žirija režiser Rajko Grlić.

- Mislim da je svaki dokumentarni film angažiran, ali filmovi koji ulaze u konkurenciju za nagradu "Movies That Matter" (Stanje stvari) još više su fokusirani na temu ljudskih prava sa širim dijapazonom tema, uključujući i poetične filmove ili filmove o političkim stvarima na koje nas senzibiliziraju na kreativan način. Gledali smo 11 ujednačenih i dobrih filmova, od kojih je više od pola bilo opcija za nagrade i priznanja, rekao nam je član žirija "Movies That Matter" režiser Oliver Sertić.

- Priznanja koja smo dobili su vrlo značajna za nas, pogotovo u sekciji "Movies That Matter" gdje su sudjelovali u konkurenciji za nagradu. Mogu reći da je u Iranu izrada dokumentarnih filmova razvijena, imamo mnogo dobrih autora i mnogo dokumentaraca po godini. Zato je za nas važno naše sudjelovanje na međunarodnim festivalima, rekla nam je autorica "Obiteljske rendgenske slike" Firouzeh Khosrovani.

- Ako bismo održani festival pod datim okolnostima ocjenjivali od jedan do pet, zaslužili smo šest. Uspjeli smo ga sjajno odraditi pod epi-mjerama. Važno je da smo ga održali uživo, da su došli gosti i da smo imali vrlo opuštenu atmosferu. Nadam se da se iduće godine vraćamo u normalu i da ćemo ga održavati uz 10 do 15 centimetara snijega. Doduše, što će biti, nitko ne zna, rekao nam je direktor festivala Nenad Puhovski.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više