Novosti

Kratko & jasno

Irena Boćkai: Treća koza traži umjetnički odgovor na ekološku krizu

Napravili smo festival da bismo dali umjetnički odgovor na klimatske promjene i ekološku krizu te produbili fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom, kaže umjetnička direktorica festivala Treća koza (16. – 22. prosinca, Pula i internet)

Large irena bockai matej celar

(foto Matej Čelar)

Što donosi prvo izdanje festivala Treća koza? Odakle mu naziv i koja mu je tema?

Treća koza donosi izvedbeni, novomedijski i interdisciplinarni program usmjeren na projekte koji se bave ekološkom problematikom. Napravili smo festival da bismo dali umjetnički odgovor na klimatske promjene i ekološku krizu čiji smo svjedoci na dnevnoj razini te produbili fenomenološko, ekološko i etičko razumijevanje našeg odnosa s prirodnim svijetom. Nastojali smo usmjeriti svoje djelovanje na ponovno povezivanje umjetnika i publike tijekom razdoblja društvenog distanciranja, a ideja nam je bila da smanjimo tu udaljenost stvarajući inkluzivnu platformu za umjetnike u novom, izazovnom okruženju za suvremene izvedbene i novomedijske prakse. Naziv Treća koza proizlazi iz imena naše organizacije – Trećeprostor, a kako se održava u Puli, odnosno u Istri nametnula se upravo ta životinja kao označitelj posebne vrste inteligencije i znatiželje. Koza je fascinantna i izdržljiva životinja koja daje mnogo blagodati ljudskome zdravlju.

U sklopu Festivala ćete premijerno izvesti i svoju predstavu "Bear with me", što njome istražujete?

"Bear with me" je izvedba o stvaralačkom procesu rada na autorskoj predstavi u čijem su fokusu polarni medvjedi. Naslov semantički aludira na najvećeg kopnenog predatora i morskog sisavca, ali i na imperativ publici da bude strpljiva sa mnom kao autoricom koja se u izvedbi pokušava transformirati u polarnog medvjeda. Radi se o izvedbenom predavanju koje spaja umjetničko i akademsko, a njezin cilj je prijenos znanja. Ukratko, u predstavi sam ja u poziciji onog koji to znanje prenosi, a tijekom izvedbe poprimam obrise neljudskog aktera, polarnog medvjeda, koji nastupa u poziciji ljudskog aktera te na taj način dobiva jezik kojim progovara o gubitku svojega prirodnog staništa i sve težeg pronalaska hrane uslijed klimatskih promjena. Tematski okvir predstave je bioetičko, ekološko, psihoanalitičko i sociološko promišljanje našeg odnosa s prirodom i drugim vrstama.

Treća koza će se održati online i uživo, hoće li se radovi koji su na internetskim platformama moći vidjeti i izvan termina koje ste naveli? Koje ćete projekte prikazati?

Online program traje od 16. do 20. prosinca na YouTubeu, Instagramu i Vimeu. U Kazalištu Dr. Inat u Puli 21. prosinca bit će premijera predstave "Bear with me", a 22. prosinca u 20 sati ondje ćemo javno predstaviti sve radove. Autori tih zanimljivih digitalnih radova koje smo selektirali prema javnom pozivu su Lucija Marin, Igor Pratneme, Vjeran Vukašinović, Lucija Frgačić i Kazalište Dr. Inat u suradnji s audiovizualnom umjetnicom Vanjom Zaimović. Zadnjeg dana Treće koze ćemo proglasiti i pobjednika, a o njemu ili njoj odlučuje žiri koji čine Mario Brkić, Ana Katulić i Paula Skelin.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više