Novosti

Preporuke: serije

Igre uloga

Recentna produkcija televizijskih serija naglasak stavlja na obrate i ispitivanje društvenih pozicija i identiteta

Mr. and Mrs. Smith (Prime video)

Uzevši tek osnovnu premisu istoimenog špijunskog blockbustera iz 2005. koji je iznjedrio Brangelinu, Donald Glover u svojoj novoj seriji, koju je osmislio s producenticom "Atlante" Francescom Sloane, a odigrao s Mayom Erskine, gradi zabavnu priču o dvoje nesnađenih milenijalaca koji žrtvuju normalan život upuštajući se u posao visokog rizika. Egzistencijalno ucijenjeni i dovedeni u poziciju da žive i rade kao lažni bračni par, Smithovi se u svojoj misiji polako zbližavaju, a drama njihova braka nadilazi napetost špijunske zavjere. Mnogo se gorućih tema ispituje u ovoj komičnoj akcijskoj drami situiranoj u špijunski milje, a Glover i u ovom žanru prkosi pravilima dramaturgije, svjesno uspostavljajući sporiji tempo radnje koji otvara mogućnost bavljenja rasnim pitanjem, rodnim ulogama i roditeljstvom.

Poigrava se i klasičnim, bondovskim tropima špijunskog žanra u kojima je muškarac taj koji je sposoban, a žena tek njegova pomoćnica, iz čega proizlaze i drama i komedija. Jane je, naime, ambiciozna, proračunata žena sociopatskih sklonosti, fokusirana na karijeru, a John nesiguran muškarac koji treba pažnju i potvrdu i teško se miri s činjenicom da nije sposobniji agent od svoje supruge, zbog čega se upuštaju i u bračnu terapiju. Apsurdna veza Smithovih nepredvidljiva je i nesigurna kao i vrijeme u kojem žive i posao koji ih baca po svijetu, smještajući ih na luksuzne destinacije u kojima zbog pukog preživljavanja ne stignu uživati. Kroz osam epizoda ove elegantno, pomalo staromodno stilizirane špijunske dramedije prodefilirala je impresivna postava epizodista (Sarah Paulson, John Turturro, Ron Perlman, Alexander Skarsgård, Paul Dano), a sve je po običaju režirao Gloverov kućni redatelj Hiro Murai.

 

Griselda (Netflix)

Najnovija priča iz Narcos-univerzuma prati uspon zloglasne "kokainske kume" Griselde Blanco, snalažljive samohrane majke koja je sedamdesetih uspjela istisnuti mušku konkurenciju i pokoriti lokalno podzemlje Miamija. Izazov njezina portretiranja preuzela je Sofía Vergara koja je, nakon jedanaest sezona igranja stereotipne Kubanke u sitcomu, odlučila pokazati raskoš svog talenta i utrti novi put karijeri. Osim prikaza moralnog zla, korupcije i eksplicitnog, ono što izdvaja ovu mini-seriju način je na koji temu širi na ispitivanje rodne dinamike i etničke napetosti.

Griseldin ogroman apetit za moći, proizašao iz podcjenjivačkog tretmana koji je doživljavala isključivo zato što je žena i Latina, prikazan je kao simbol feminističkog otpora i klasne borbe, što ujedno čini i najvažniju temu serije: ne birajući sredstva, potlačeni i zaboravljeni ljudi uzdižu se ne bi li stvorili neku novu realnost. Ogleda se to s obje strane zakona; dok Griselda vizionarski lukavo stvara nova tržišta drogom i pokušava kubanske izbjeglice Marielitose ujediniti i prometnuti u vlastitu paravojsku, mlada se policajka June (Juliana Aidén Martinez) muškim kolegama upire dokazati da je i žena također sposobna za veliko zlo, kao i za njegovo raskrinkavanje. Obje se pritom odmiču od stereotipa žene-žrtve koja raste unatoč osobnim traumama. Prava je šteta samo što je ovako podatan i raskošno produciran materijal naguran u tek šest epizoda pa priča pred kraj nepravedno djeluje pomalo zbrzano.

 

Expats (Prime video)

U jeku društveno-političkih previranja u Hong Kongu, gradu koji je nekoć vrvio bogatim bjelačkim iseljenicima, tragični incident s nestalim djetetom naprasno mijenja živote triju Amerikanki – Margaret (Nicole Kidman), Hilary (Sarayu Blue) i Mercy (Ji-young Yoo) – suočavajući ih s nezamislivim izborima u izoliranoj zajednici. Povezane traumom i okolnostima izvan kontrole na koju su u svojim privilegiranim životima navikle, međusobno pronalaze snagu, nadu i dublje razumijevanje svijeta, pokušavajući oprostiti i same sebi i jedne drugima.

Ovu intimnu žensku dramu lišenu klasične naracije, koja se bavi majčinstvom i ženskom svrhom, ali i oštro propituje privilegiju i istražuje što se dešava kad se zamagli granica između žrtve i krivnje, producirala je Nicole Kidman, a prema romanu "The Expatriates" američke autorice Janice Y. K. Lee adaptirala i režirala Lulu Wang. Altmanovski intonirana radnja iskrzane dramaturgije odvija se 2014., u atmosferi otvorenog grada koja je ugušena uslijed drakonskih kineskih zakona o nacionalnoj sigurnosti iz 2020., pa iz današnje perspektive čitava priča djeluje kao istrgnuta iz nekog košmarnog sna ili izmaštanog vremena koje nikada nije ni postojalo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više