Novosti

Društvo

HTV ponižava Zagorku pozivom da je se uhvati za grudi

Zatečene smo što se medijski prostor financiran javnim sredstvima poklanja ovakvom omalovažavanju još jedne velike žene, i to upravo u trenutku u kojemu se toliko malo izdvaja za upoznavanje javnosti sa stvarnim doprinosom Marije Jurić Zagorke, stoji u reakciji Centra za ženske studije povodom emisije "Turistički vodič"

Large juric

Iz emisije "Turistički vodič" Borisa Veličana (foto Patrik Macek/PIXSELL)

"Zatečene smo što se medijski prostor financiran javnim sredstvima poklanja ovakvom omalovažavanju još jedne velike žene, i to upravo u trenutku u kojemu se toliko malo izdvaja za upoznavanje javnosti sa stvarnim doprinosom Marije Jurić Zagorke kulturnom, političkom i umjetničkom nasljeđu", tako glasi početak reakcije Memorijalne kuće Marija Jurić Zagorka, koju na Facebooku prenosi Centar za ženske studije.

Povod za reakciju je emisija Hrvatske televizija "Turistički vodič" koja je u utorak emitirana na prvom programu HRT-a pod nazivom "Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje".

U njoj putopisac, koji je sada preuzeo ulogu turističkog vodiča, Boris Veličan govori kako je javni Zagorkin spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici potrebno uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja! U istom tonu, nastavljaju dalje iz Centra, objavljena je i najava same epizode na mrežnim stranicama HRT-a. Istina, on navodi i kako je taj "običaj" ipak poznat samo njemu, kao idejnom tvorcu zabavne emisije koja se diči dokumentarnim formatom.

"Međutim, moramo priznati da ovakva vrsta izjava nije ni najmanje zabavna. Dapače, ponižavajuća je. Ponižavajuća je za sve žene, ponižavajuća je za Zagorku koja se cijeli svoj život borila za ljudska i ženska prava, za ravnopravnost, za poštovanje! Molimo za uklanjanje sramotnog sadržaja s mrežnih servisa nacionalne televizije i zahtijevamo očitovanje o ovom neugodnom ekscesu u javnom prostoru", stoji u reakciji.

HRT je, inače, sramotnu emisiju, najavio ovim riječima: "Da kip Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu ispunjava želje onih koji stanu ispred njega, nema niti u jednom turističkom vodiču. Da će želje biti ispunjene nakon što Mariju držite za grudi i žmireći maštate svoju želju, ne zna nitko osim Borisa Veličana. Kolumbijac Sergio, Dominikanka Isabella, Nigerijka Shanon, Amerikanac Garret i Nijemac Benjamin započinju avanturu svog života koja će ih provesti kroz ostatke nekoć velikog filmskog studija, nepoznate priče hrvatskih ratnika te dovesti u zatvor u Lepoglavi!".

Autor, kreativni producent, scenarist i voditelj je Boris Veličan, a redatelji su izvršni producent Jure Pavlović i Jozo Schmuch.

Podsjetimo da je Marija Jurić Zagorka, prva novinarka na ovim prostorima, rođena na današnji dan prije točno 150 godina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više