Novosti

Društvo

Hrvatska bi trebala liječiti ranjene iz Gaze

Antifašistička liga zahtijeva od Vlade da ponudi prijevoz i liječenje ranjenika iz Gaze u hrvatskim bolnicama, s obzirom da postoje tisuće žena i djece s teškim ozljedama koji bi vjerojatno bili pušteni preko granice

Large gaza

Samo četiri bolnice u Gazi nisu bombardirane (foto Neva Žganec/PIXSELL)

Upozoravajući da od ukupno 36 bolnica u Gazi, samo četiri nisu bombardirane, dok je 21 potpuno uništena, kao i da je ubijeno preko 400 medicinskih sestara, bolničara i liječnika, Antifašistička liga zahtijeva od hrvatske Vlade da ponudi prijevoz i liječenje ranjenika iz Gaze u hrvatskim bolnicama.

"Koliko će takvih ranjenika biti pušteno preko granice do mjesta odakle je njihov transport moguć, ne ovisi o Hrvatskoj. Ali postoje tisuće žena i djece s teškim ozljedama, koji bi vjerojatno bili pušteni preko granice. Za dio tih ljudi Hrvatska može osigurati transport, liječenje i rehabilitaciju; postoje stotine djece i žena bez ruku ili nogu. Hrvatska bi ovakvu humanitarnu inicijativu mogla i trebala predložiti i drugim članicama EU", stoji u zahtjevu koji potpisuje Zoran Pusić.

Također upozorava da je riječ tek o dijelu humanitarne katastrofe koju ni najveće svjetske organizacije, od UN-a do Međunarodnog suda pravde, nisu u mogućnosti zaustaviti, iako su osnovane kao institucionalizacija vrijednih i plemenitih ljudskih težnji, želje i nastojanja da se spriječe nesreće izazvane također ljudskim djelovanjem. Nastale su i kao izraz naše pobune protiv bespomoćnosti u kojoj smo prisiljeni gledati na stradanja i žrtve drugih kao na statistiku, bez mogućnosti da ta stradanja smanjimo, ističe Pusić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više