Novosti

Kultura

Festival ‘Organ vida’: Novi građanin kao tema okosnica

Deveto izdanje festivala suvremene fotografije ‘Organ vida’, koji predstavlja fotografe i umjetnike nekoliko različitih galerija i institucija, održat će se od 4. do 20. rujna na devet lokacija u Zagrebu.

8daphnjj432no8lpjssycn8lqyu

Deveto izdanje festivala suvremene fotografije ‘Organ vida’, koji predstavlja fotografe i umjetnike nekoliko različitih galerija i institucija, održat će se od 4. do 20. rujna na devet lokacija u Zagrebu. Festivalski tjedan započinje 4. rujna otvorenjem prve izložbe, a završava konferencijom ’Izvan dokumentarnog’, 9. rujna.

Festival je i ove godine programski intenzivan, sastavljen je od 13 izložbi, a prati ga bogati edukativni, diskurzivni i zabavni program s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva. Glavni festivalski program održava se u Muzeju suvremene umjetnosti koji je glavni partner Festivala. Organizatori pojam Novog građanina, kao tematsku okosnicu devetog ‘Organa Vida’, osim kroz fotografiju žele propitati i diskurzivno, pa po prvi put uvode objedinjen diskurzivni program pod nazivom ‘Izvan dokumentarnog’ (‘Beyond the Documentary’). U kontekstu politike transformacije i promišljanja identitetske neodređenosti Novi građanin prelazi vlastite granice i izmiče fiksnom konceptu, stoga im je zanimljiv kao početna točka za formiranje diskurzivnog programa.

Finaliste, čije će radove imati priliku vidjeti na izložbi ’Novi građani/New Citizens’, odabrao je žiri sastavljen od značajnih i nagrađivanih fotografa i kustosa inozemne i domaće scene, koji će prisustvovati festivalu: christina de middel (Španjolska), leila topić (Hrvatska), katrin koenning (Australija), dana lixenberg (Nizozemska), sean o’hagan (uk) i pieter Hugo (Južnoafrička Republika).

Finalisti ovog 9. izdanja ‘Organa Vida’ su: miia autio (Finska), john feely (Australija), daniel castro garcia (uk), nick hannes (Belgija), ingvar kenne (Australija), annalisa natali murri (Italija), drew nikonowicz (sad), sarah pabst (Argentina), alexandra polina (Njemačka) i hannes wiedemann (Njemačka).

Pored ovih festival prati i održavanje nekoliko izložbi u gradu. U Muzeju suvremene umjetnosti izlaže svjetski poznata fotografkinja Cristina De Middel, u Francuskom paviljonu Anouk Kruithof, u Kući arhitekture Oris Danko Stjepanović, u Greti Sheng-Wen Lo, a Dragana Jurišić u Galeriji AMZ-a. Samostalnu izložbu u Galeriji Šira ima Davor Konjikušić koji izlaže svoj osmogodišnji projekt ‘Autocesta’ u kojem prati prostorne i društvene tragove nekadašnjeg autoputa ‘Bratstva i jedinstva’.

Festival ove godine prati i konferencija ‘Izvan dokumentarnog’, a po prvi put se dodjeljuje Nagrada Marina Viculin, nazvana prema prerano preminuloj istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori, osobi koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više