Novosti

Kultura

Oтвoрeн MEСДAM

Maнифeстaциja 21. Meђунaрoдни сусрeти дрaмских aмaтeрa у Пaчeтину угoстилa je нeкoликo пoзoриштa из Србиje и БиХ, a дoмaћини ћe прeдстaвoм "Свeт" 16. jунa зaтвoрити фeстивaл

Large informator otvoren   %c4%87irilica

Jedna od predstava na MESDAM-u

Predstavom "Gospođa ministarka", učenika Gimnazije Sava Šumanović iz Šida, u Pačetinu su 1. juna počeli 21. Međunarodni susreti dramskih amatera (MESDAM). Ova tradicionalna manifestacija organizuje se u saradnji pačetinskog pododbora Prosvjete i tamošnjeg KUD-a Branko Radičević, a ove godine to je ujedno jubilarna, 25. godina rada pačetinskog glumišta. Prema rečima predsednika pododbora, manifestacija će u okviru osam programskih dana ugostiti nekoliko pozorišta iz Srbije i BiH, dok će domaćini, predstavom "Svet", po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Cvetina Aničića, 16. juna zatvoriti festival. Predsednik SKD Prosvjeta pododbor Pačetin Petar Musić je izrazio zadovoljstvo velikim brojem pozorišta, koja su se odazvala njihovom pozivu za učestvovanjem.

- Potrebno je mnogo odricanja i truda, ali smeh i dobre reakcije publike pokazuju da se trud isplati. Svake godine se trudimo da dovedemo nova pozorišta i da našoj publici predstavimo nova dramska ostvarenja - rekao je predsednik pačetinske Prosvjete. Tako će ove godine, uz domaćine, predstave izvesti pozorišta iz Šida, Beočina, Sokobanje, Beograda, Smederevske Palanke, Banatskog Karađorđeva i Teslića.

- Mi se ove godine predstavljamo s dve predstave: "Pepeljugom", koju će izvesti mlađa grupa, te predstavom "Svet", u izvođenju starije dramske grupe - rekao je Musić, govoreći o repertoaru domaćina. Pačetinski glumci, kroz dugogodišnju saradnju s Aničićem, izveli su veliki broj predstava, a najčešće su one bila inspirisane upravo tekstovima Branislava Nušića.

Ovogodišnji MESDAM svečano je otvorio načelnik Opštine Trpinja Miroslav Palić. Poželeo je nastavak kontinuiteta u održavanju ovakvih dramskih susreta, kao i interes mladih za dramsku umetnost, koji će, kako je rekao u pozdravnom govoru, sigurno na dostojan način da naslede starije generacije amaterskih glumaca. Manifestacija se finansira sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, SKD Prosvjeta iz Zagreba i Opštine Trpinja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više