Novosti

Kratko & jasno

Domagoj Ferdebar: Otkazi za strance

U Hrvatskoj je danas oko 27 posto, odnosno oko 30.000 stranih radnika. Uz poneke dobre primjere u kojima poslodavci žele duže vrijeme zadržati radnike te ih i plaćaju bolje, strane radnike se iskorištava slično kao i domaće, kaže glavni tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske

Large intrigator miin

Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) zatražio je žurnu reakciju Državnog inspektorata s obzirom na otpuštanje skupine radnika turskih tvrtki angažiranih na obnovi pruge Križevci-Koprivnica?

SGH se uz mnoge druge projekte bavi i praćenjem uvjeta rada na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica. Obilaskom radnika saznali smo da rade u vrlo teškim uvjetima, poput radnog vremena 10-11 sati dnevno, s dva do tri slobodna dana mjesečno, a bez plaćanja prekovremenog rada, bez plaće za vrijeme bolovanja i slično. Nakon što je uprava saznala da su radnici imali kontakt sa sindikatom, za primjer, jednoj grupi radnika dali su otkaze putem SMS poruka, odjavili ih i istog dana poslali u Tursku. Ne možemo dopustiti da ovako bitni projekti prolaze bez jačeg nadzora inspekcije rada, naručitelja posla i resornog ministarstva.

Kakav je položaj radnika u građevinarstvu?

Položaj građevinskih radnika nikad nije lak zbog same prirode njihovog posla i teških uvjeta rada (daleko od kuće na terenu, rad na vrućini, hladnoći, kiši i vjetru, u nezdravom okruženju, prašina, buka, visina, opterećenja itd). Rade za plaće u prosjeku niže za 20 posto od prosječne. Situacija se polako mijenja nabolje samo zbog toga što imamo nedostatak radnika pa se lakše izboriti za nešto veću plaću. Povrede prava najčešće su u pogledu plaće i radnog vremena odnosno prekovremenog rada. Iako su u Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo ugovorene minimalne plaće za različita radna mjesta i dalje ima poslodavaca koji većinu ili sve svoje radnike prijavljuju na minimalnu plaću koju je propisala vlada RH, a ostatak plaće im isplaćuju na ruke. Prekovremeni sati se ne vode transparentno pa ih isplaćuju preko neto nagrade, a ne preko plaća radnika.

Koliko je građevinaca napustilo Hrvatsku u potrazi za poslom?

Najveći broj radnika iz građevine Hrvatsku je napustio u razdoblju 2012.-2017. U to vrijeme propalo je puno velikih građevinski tvrtki. Tada je i krenula potražnja za stranim radnicima. Od 2016. godine do danas značajnije su porasle investicije u graditeljstvu te je i to faktor porasta potražnje za radnicima.

Koliko je stranih radnika u Hrvatskoj na poslovima građevine?

U Hrvatskoj je danas oko 27 posto, odnosno oko 30.000 stranih radnika, prema dozvolama izdanim u 2021. Uz poneke dobre primjere u kojima poslodavci žele duže vrijeme zadržati radnike te ih i plaćaju bolje, strane radnike se iskorištava slično kao i domaće: u iznosu plaće za koju su prijavljeni te ostatka koji im poslodavac isplaćuje na ruke; u obračunu odrađenih prekovremenih sati s kojima se redovito špekulira. Male tvrtke koje zapošljavaju samo strance često nemaju gotovo nikakvu zaštitu na radu i radnici su svakodnevno u velikom riziku od ozljede na radu. SGH trenutno informira radnike o njihovima pravima s materijalima koji su na pet jezika kako bi što lakše radnicima objasnili koja su njihova prava za vrijeme rada u Hrvatskoj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više