Novosti

Društvo

"Дeкрeт" зa Чику

Нaгрaдa "Пaкрaчки дeкрeт" зa 2022. гoдину уручeнa je у Бeoгрaду oсjeчкoм пjeснику и публицисту Mилeнку Вaсиљeвићу - Чики, aутoру вишe зaвичajних књигa чиjи тeкстoви пoзивajу нa слoгу, мир, нeзaбoрaв, пaмћeњe, тoлeрaнциjу, кao и нa oчувaњe трaдициje

Large informator  dekret za %c4%8ciku %c4%86irilica

Nagrada je uručena u Udruženju književnika Srbije

Pretposljednjeg dana mjeseca januara, u prostorijama Udruženja književnika Srbije u Beogradu, osječkom pjesniku i publicistu Milenku Vasiljeviću – Čiki uručena je nagrada "Pakrački dekret" za 2022. godinu. Tu nagradu dodjeljuje istoimeni časopis za književnost i kulturu krajiških Srba Zapadne Slavonije, koji izlazi u Rumi od 2016. godine.

U ime redakcije, a na svečanoj promociji novog broja časopisa, nagradu je uručio urednik, historičar i književnik Marko Kovačević. Osim Vasiljevića, nagrade su uručene Mileni Severović, Mirku Žigiću i Ljubici Žikić. Izvještaji govore da je okupljenu publiku na promociji Čiko obradovao kazivanjem svojih stihova, što je i popraćeno velikim aplauzom.

Čiko je rođen 1943. godine u selu Sekulincima kod Voćina. Njegova kuća je tokom raspada prethodne države toliko devastirana da iz nje raste – drveće. Godinama je Čiko živio u Valpovu, a od 2005. žitelj je Osijeka, gdje se aktivno uključio u rad pododbora SKD-a "Prosvjeta" te u osječki i slavonsko-baranjski kulturni život. Do sada je, na primjer, učestvovao u preko tristo različitih književnih manifestacija, a njegovi stihovi i drugi prilozi objavljeni su u mnoštvu zbornika. Višegodišnji je saradnik i "Pakračkog dekreta". Godine 2018. za književni rad dobio je plaketu "Branko Kurucić", koju dodjeljuje Koordinacioni odbor SKD-a "Prosvjeta" za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem.

"Za njega je", kako kaže Milenko Zailac, "pisanje o zavičajnim temama traganje za pravdom, nezaboravom i nadom koja mu daje snagu da uspravno ide stazom ljubavi i mira. Usprkos svim pojedinačnim, ličnim i zajedničkim nedaćama, njegovi tekstovi pozivaju na slogu, mir, nezaborav, pamćenje, toleranciju, kao i na očuvanje tradicije."

Milenko Vasiljević je napisao više zavičajnih knjiga: "Moje rodno selo Sekulinci" (2009.), "Rječnik, govor i običaji voćinskog kraja koji nestaju" (s Nikolom Živkovićem iz Belog Manastira, 2012. i 2013.), "Putovanje kroz prazan drenovački i voćinski kraj" (2019.) i "Oj, malena, mala moja – igre i pjevanja naroda drenovačkog i voćinskog kraja" (2021.). Među  pjesničkim zbirkama ističu se: "Oni hoće mir i ljubav" (1997.), "Dragulji srca" (pjesme za djecu, 2000.), "Radost i moja tuga u 65 pjesama" (2019.) i "Čikine bockalice" (aforizmi, 2014. i 2017.). Pred štampanjem je, kako reče, njegova posljednja knjiga "Stihom i tugom kroz zavičaj", koju čini veći broj izabranih i novih pjesama, haiku-stihova i dva dijalekatska razgovora. Oni koji Milenka dobro poznaju vjeruju da neće održati riječ kad je u pitanju – posljednja knjiga.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više