Novosti

Kultura

"Стихoм и тугoм крoз зaвичaj"

У "Прoсвjeтинoм" пoдoдбoру Oсиjeк прeдстaвљeнa je jeдaнaeстa сaмoстaлнa књигa oсjeчкoг пeсникa Mилeнкa Вaсиљeвићa Чикe. Збирку пeсaмa "Стихoм и тугoм крoз зaвичaj" пoсвeтиo je нeдaвнo прeминулoj супрузи

Large %c4%8ciko %c4%86irilica

Milenko Vasiljević Čiko (stoji) na promociji knjige

U prostorijama SKD Prosvjeta, pododbora Osijek, održana je promocija zbirke pesama "Stihom i tugom kroz zavičaj" osječkog pesnika Milenka Vasiljevića Čike. Autor je istakao da je najnoviju knjigu posvetio nedavno preminuloj supruzi, a potom je upoznavanje prepustio svom najbližem saradniku pa je knjigu predstavio i lektor svih Čikinih knjiga profesor Nikola Živković. Nakon predstavljanja knjige pesnik Miša Nedeljković pročitao je jednu Čikinu pesmu, pesnik Dragoljub Vojnović predstavio je pojam Mala Vlaška (nekadašnji naziv za zapadnu Slavoniju) i također pročitao jednu autorovu pesmu. I sam autor Milenko Vasiljević Čiko pročitao je nekoliko pesama iz svakoga poglavlja svoje knjige, a na kraju promocije podelio je primerke dviju zadnje izdanih knjiga.

Milenko Vasiljević Čiko rođen je 1943. godine u selu Sekulincima kod Voćina. Godinama je živeo u Valpovu, a od 2005. živi u Osijeku gde se aktivno uključio u rad osječkog pododbora SKD Prosvjeta te u osječki i slavonsko-baranjski kulturni život. Učestvovao je u preko 300 različitih književnih manifestacija, a njegovi stihovi i drugi prilozi objavljeni su u mnoštvu zbornika. Višegodišnji je saradnik "Pakračkog dekreta".

Godine 2018. za književni rad dobio je plaketu Branko Kurucić koju dodeljuje Koordinacioni odbor SKD Prosvjeta za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem. U širim književnim krugovima, pogotovo među Srbima u Hrvatskoj, poznat je kao pesnik, a poslednjih nekoliko godina istakao se i kao aforističar. U ime izdavača, SKD Prosvjeta Zagreb, Pododbor Osijek, predsednik Pododbora Osijek Zdenko Čikara s ponosom je istakao da je Čiko član njihove Književne sekcije te mu je ovo 11 samostalno izdana knjiga.

U ugodnom ambijentu i emotivnom programu promociji zbirke pesama "Stihom i tugom kroz zavičaj", uz pesnike, prisustvovalo je četrdesetak članova i gostiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više