Novosti

Društvo

Davorka Perić i Ante Jelaske dobitnici nagrade Anfas

Povjesničarka umjetnosti Davorka Perić nagradu za antifašistička postignuća dobila je za projekt "Refreshing Memory" i obnovu spomenika, dok je Ante Jelaska svojim životom i djelom postao simbol borbe protiv povijesnog revizionizma

Large peric

Davorka Perić (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Ante Jelaska u kategoriji "Izvorne inspiracije" i Davorka Perić u kategoriji "Nova nadahnuća", dobitnici su ovogodišnje nagrade koju je mreža EN FACE::: ANFAS četvrti put dodijelila za antifašistička postignuća. Odlučio je tako žiri u sastavu Mirjana Kučer, Vinka Lozica i Diana Magdić.

Nagrada Anti Jelaski dodijeljena je "ne samo zato što je kao skojevac sudjelovao u antifašističkoj borbi i prošao mučenja i talijanski zatvor, pa i ne samo zbog toga što je humanističke vrijednosti antifašizma živio u poslijeratnom djelovanju", već i zato što je "ujedno i netko kome novo doba nacionalizma i negiranja tih vrijednosti, ne samo da nije promijenilo životne stavove ili ga navelo da barem o njima javno ne govori, nego je iznova u njemu probudilo duh otpora", stoji u objašnjenju nagrade.

Povjesničarka umjetnosti Davorka Perić nagradu je dobila za projekt Refreshing Memory kroz koji se inicirala obnova spomenika Stjepanu Filipoviću, memorijalnog područja u Gudovcu, spomenika ustanku u Gradcu te ponovno postavljanje spomenika Mire Vuce, Antuna Augustinčića i Vojina Bakića čime je dala doprinos "bistrenju revizionističke magle koja ovom društvu dokida svaku perspektivu".

Dobitnica je kazala da joj je posebna čast primiti ovu nagradu, posebno zbog toga što nije iz Split i ne poznaje organizatore. "Drago mi je da se za ono što radim čuje i u Splitu i da je taj rad vrednovan", rekla je Davorka Perić i dodala da je u današnje vrijeme ovakva nagrada dokaz da je netko morao biti nanovo isprovociran na djelovanje zbog rastućeg fašizma.

U ime prošlih pobjednika feminističkog kolektiva Faktiv književnica Luiza Bouharaoua istaknula je važnost nagrade za taj kolektiv. Kao netko tko je rođen u devedesetima, ispričala je, provela je više-manje svoj život razmišljajući na koji način bi trebala biti individualna i konkurentna. Zbog toga joj je, kako je objasnila, važno djelovati u kolektivu. "Kolektivni rad je važan zbog principa na kojima počiva, odnosno principima solidarnosti i brige", rekla je Bouharaoua dodajući da su ti principi važni danas i bit će u budućnosti.

Izvanredne pandemijske okolnosti utjecale su i na dodjelu ove nagrade. Okupljeni su se prošetali od Tolstojeve ulice do Varoša, te svratili do zgrade Ante Jelaske. Na kraju ceremonije na štandracu na Pjaci, gdje se nalaze važni povijesni datumi Splita, stavili su datum 26.10.1944. uz natpis "Oslobođen Split od fašizma". Prije pet godina, isti tekst napisao je i ovogodišnji nositelj nagrade Ante Jelaska.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više