Novosti

Politika

U Splitu uručene nagrade En Face :: Anfas

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Korčule nagrađena je za organizaciju ovogodišnjeg prvog Korčula after Partyja, dok je Ivica Jakšić Čokrić Puko nagrađen za svoj ukupni umjetnički i društveno-kritički rad

Byy79uu4xkczmnu1kt927tyog5k

Ivica Jakšić Čokrić Puko i Vinka Lozica s nagradama

Nagrade En Face :: Anfas u kategorijama Izvorna inspiracija i Novo nadahnuće u petak su navečer u kavani splitskog hotela Bellevue druge godine zaredom dodijeljene dobitnicima s područja Dalmacije. U ime inicijativnog odbora, povjesničar Dragan Markovina uručio je nagradu u kategoriji Novo nadahnuće korčulanskoj Udruzi antifašističkih boraca i antifašista, koju je predstavljala Vinka Lozica, dok je novinar i pisac Renato Baretić nagradu u kategoriji Izvorna inspiracija uručio bračkom umjetniku Ivici Jakšiću Čokriću Puki. Korčulanski antifašisti nagrađeni su za uspješnu organizaciju ovogodišnjeg prvog Korčula after Partyja - Foruma za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice, dok je Puko nagrađen za svoj ukupni umjetnički rad, kojim se još od 1970-ih kritički osvrće na društvenu stvarnost. Puko je nakon primanja nagrade održao govor o fašizmu i antifašizmu, a potom izveo i performans pod nazivom Turističke litanije održivog razvoja, predvodeći u ulozi svećenika ironičnu turističku molitvu u kojoj mu se pridružilo stotinjak okupljenih.

Nagrade En Face :: Anfas po prvi put su dodijeljene na istom mjestu prošle godine, kada su dobitnici bili ilustrator Novosti Alem Ćurin (Izvorna inspiracija) i Antifa Šibenik (Novo nadahnuće). ‘Prepoznavanje društveno retrogradnih pojava i koncepata te njima odlučno i pravodobno suprotstavljanje – bilo izravnim oponiranjem, bilo afirmacijom takvih praksi i teorija koje uvažavaju, njeguju i promiču socijalnu, ekonomsku i svaku drugu osjetljivost te vode brigu o pravednosti kao dobrobiti i skladnom razvoju sviju i čitave zajednice – djelovanje je koje nagradom želimo poticati i unaprjeđivati’, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagradu je prošle godine ustanovio inicijativni odbor koji čine: Vjeko Santrić, Olja Savičević Ivančević, Barbara Matejčić, Neli Ružić, Mirjana Kučer, Diana Magdić, Lovro Krnić, Igra Šain Kovačević, Dragana Modrić, Tonči Šitin, Mašenjka Bačić, Ante Beus, Tajana Jovanović, Ljiljana Šućur, Jerko Bakotin i Igor Miošić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više