Novosti

Kultura

Dani srpske kulture u Istri ove godine održani samo u Puli

Zbog epidemioloških mjera Ansambl narodnih igara iz Vukovara na kraju je nastupio u samo jednom istarskom gradu. ‘Pulska publika je bila više nego zadovoljna jer se mogla upoznati s kulturnim nasljeđem s istoka Hrvatske’, kaže Miomir Jeremić iz Zajednice Srba u Istri

Iako je bilo predviđeno da se ovogodišnji, 12. po redu Dani srpske kulture u Istri održe 17. i 18. avgusta u Puli i Umagu, ta je manifestacija na kraju održana samo u Puli. Naime, gradske vlasti Umaga otkazale su manifestaciju u zadnji čas, obrazlažući to epidemiološkim mjerama. Ipak, to, kao ni pljusak koji je zalio učesnike manifestacija u Puli, nije pokvarilo dobru atmosferu jer su folkloraši, muzičari i pjevači Ansambla narodnih igara ‘Prosvjete’ iz Vukovara nakon pola sata nastavili nastup u Domu branitelja. Na istoj lokaciji održana je izložba grafika poznate umjetnice Rade Marković.

Među gostima manifestacije, koju organiziraju Zajednica Srba u Istri i pododbor SKD-a ‘Prosvjeta’ iz Umaga u suradnji s Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, vlastima AP Vojvodine, SNV-om, Savjetom za nacionalne manjine RH, Istarskom županijom i lokalnim vlastima te turističkim zajednicama, bili su predstavnici generalnog konzulata Srbije i potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine Mirjana Galo, kao i brojni aktivisti manjinskih vijeća i srpskih organizacija.

Već tokom prvog dana na pulskom Trgu Portarata bila su postavljena dva štanda, jedan s medom i pčelarskim proizvodima OPG-a Todić iz Vukovara, dok je na drugom etno grupa vukovarske ‘Prosvjete’ predstavila narodne nošnje, stare zanate i drugu narodnu baštinu iz okoline tog grada. Po riječima Dejana Kurucića, direktora vukovarskog Ansambla narodnih igara, folkloraši, tamburaši i orkestar narodne muzike su se predstavili pjesmama i plesovima iz Slavonije, drugih dijelova Hrvatske te istočne i zapadne Srbije.

- Pljusak je prekinuo naš nastup koji smo nastavili nakon pola sata u zatvorenom prostoru izvodeći sve planirane koreografije. Uostalom, mi smo u našem dugogodišnjem angažmanu navikli na takve situacije. Nije nas iznenadila ni začudila zabrana da naša gastro grupa posluži fiš-paprikaša zbog epidemioloških mjera, pa smo upriličili degustaciju kulena iz Jagodnjaka te vina iz Erduta, dok je ZVO osigurao donaciju suhomesnatih proizvoda iz borovske mesare Bođirković - rekao nam je Kurucić.

- Ipak, ono što je iznenadilo domaćine i nas jeste otkazivanje priredbe u Umagu i to u zadnji čas. S jedne strane brane se nastupi i koncerti, iako su izvođači odvojeni od publike, a s druge strane su plaže, terase i kafići puni. Da li se tako prednost daje turističkoj potrošnji i strancima, dok se nas kao građane Hrvatske zanemaruje, a o svemu odlučuju lokalni štabovi sa svojim često nekompetentnim odlukama - zapitao se Kurucić, ističući da je domaćoj publici i turistima u Umagu tako onemogućeno da vide umijeće Vukovaraca.

Zadovoljstvo programom u Puli izrazio je i predsjednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić.

- Atmosfera je bila dobra i pored prebacivanja na drugu lokaciju, a publika je bila više nego zadovoljna, jer se mogla upoznati s kulturnim nasljeđem s istoka Hrvatske - rekao je Jeremić, izrazivši nadu da naredni, 13. Dani srpske kulture u Istri neće biti toliko baksuzni kao ovogodišnji.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više