Novosti

Kronika

Dani srpske kulture: Na programu eksperimentalni filmovi

Program u zagrebačkom Dokukinu KIC počinje večeras u 19 sati predavanjem Diane Nenadić o eksperimentalnom filmu u Jugoslaviji, a završava u nedjelju projekcijama dokumentaraca Marte Popivode i Tee Lukač

Large makavejev

Dušan Makavejev

Ovogodišnji Dani srpske kulture, koji se do 10. decembra odvijaju u više gradova po Hrvatskoj, između ostalog, nude i bogat filmski program.

Tako će u srijedu, 16. novembra, stručnjakinja za film Diana Nenadić u Dokukinu KIC, s početkom u 19 sati, održati predavanje o eksperimentalnom filmu u Jugoslaviji, uz kratke filmove Ivana Martinca i Vjekoslava Nakića te dva filma Dušana Makavejeva – "Prokleti praznik" i "Boje sanjaju".

Dušan Makavejev, perjanica srpskog crnog talasa, prve kratke profesionalne filmove snimio je u produkciji Zagreb filma, dok je ideolog splitske škole, Ivan Martinac, filmsku avanturu započeo u Kino klubu Zagreb da bi u nju posve zaronio u Beogradu, a njegov mlađi kolega iz Kino kluba Split, Vjekoslav Nakić, nakon prvih splitskih filmova postao jedan od istaknutih autora Akademskog kino kluba Beograd.

Iza priče o filmašima "u gostima" i trima "školama" alternativnog filma, stoji važnija o razmjeni istraživačkih energija generacija autora koje su od 1950-ih individualnim poetikama oslobađale i dekontaminirale prostor jugoslavenskoga filma.

Dan kasnije, u četvrtak 17. novembra, u 19 sati, bit će prikazan film "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, dokumentaristička drama s elementima trilera i crne komedije, prikazana i na Belinaleu. Pušić u tom filmu, u kojem glavnu ulogu tumači Jasna Đuričić, kao simbol izmučene i moralno poražene generacije, portretira neumoljivu korupciju i nepravdu svojstvenu kapitalizmu, igru u kojoj tzv. mali čovjek uvijek nastrada.

A 19 i 20. novembra, subotu i nedjelju, u Dokukinu KIC bit će prikazana četiri recentna filma u selekciji Dine Pokrajac. Njihovi autori/ce elaboriraju politiku kao filmsko mišljenje i pokazuju kako filmski prikazati i snimiti proces osvješćivanja. U subotuće biti prikazani "Duga resa" beogradskog kolektiva Škart (početak u 18 sati) i "Rampart" Marka Grbe Singha (početak u 20 sati), dok će u nedjelju na repertoaru biti "Pejzaži otpora" Marte Popivode (18 sati) i "Koreni" Tee Lukač (20 sati).

Cjelokupan program Dana srpske kulture možete pronaći ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više