Novosti

Kultura

Otvoreni Dani srpske kulture

Izložba potiče na pitanja što dijelimo s drugima i razmišljanja što je naše, a što tuđe ili je sve jednostavno - zajedničko, rekao je Boris Milošević na otvorenju izložb "Sa svakim nešto dijeliš" kojom su otvoreni "Prosvjetini" Dani srpske kulture u Zagrebu

Grupnom izložbom "Sa svakim nešto dijeliš" 9. novembra u galeriji Prosvjete te galeriji Forum u Zagrebu otvoreni su ovogodišnji Dani srpske kulture, tradicionalna manifestacija SKD-a "Prosvjeta".

- Ovaj prostor sve je prisutniji na mapi kulturnih događaja u gradu - rekao je dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet koji je, kako je kazao, došao na otvorenje kao prijatelj srpske zajednice.

- Izložba je skupila 20 umjetnika s misijom da bude refleksija naše stvarnosti i da postavi ozbiljna pitanja te ponudi odgovore na neka od njih. Istovremeno je i izložba koja je u estetskom smislu vrlo prijemčiva. Na njoj su i djela umjetnika od kojih mnogi nisu među nama, ali njihova djela itekako žive - kazao je i najavio natječaj za uređenje cijelog prostora u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, koji je prije nekoliko godina vraćen "Prosvjeti", čemu se, kako kaže, jako veseli.

- Dva mjeseca, koliko smo imali za pripremu, činilo mi se strašno malo, s obzirom da se radi o grupnoj izložbi. Na kraju ipak nisu zastupljeni svi autori koje sam imala u mislima - naglasila je kustosica Nada Beroš koja je izložbu pripremila u suradnji s Davorkom Perić.

- Nekoliko umjetnika je preminulo, ali smo zahvaljujući njihovim porodicama i zadužbinama dobili radove. Izložbu sam formirala između dva pola - Ivane Popović i Brede Beban. Ivana Popović bila je krivo percipirana kao modna dizajnerica, sve dok njena izložba u Muzeju suvremene umjetnosti nije pokazala da je višestrana umjetnica. A odlazak u egzil Brede Beban otvorio je problematiku zavičajnosti i potrage za identitetom - istaknula je Beroš.

Naglasila je važnost izložbe jer se radi o suvremenim umjetnicima, a ne s kanoniziranim imenima, kao i da je naglašeno pripadanje manjini.

- U umjetničkom svijetu česta je svijest o manjinskoj poziciji - zaključila je Beroš.

- Izložba potiče na pitanja što dijelimo s drugima i razmišljanja što je naše, a što tuđe ili je sve jednostavno - zajedničko. Poklopila se s obilježavanjem Kristalne noći, koja pokazuje što se dogodi kad većinu ispuni mržnja i kad ta većina ne želi dijeliti s manjinom ni životni prostor ni kulturu - rekao je otvarajući izložbu saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

- Uvijek naglašavam neprocjenjiv doprinos Srba u Hrvatskoj i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi, sportu, ekonomiji, odnosno društvu u cjelini. Zato želimo da u ovom prostoru svatko nađe svoje mjesto i da ne bude samo naš, nego da ga dijelimo sa svim ljudima dobre volje - naglasio je Milošević.

Nakon uvodnih govora, umjetnica Tanja Dabo izvela je performans "Kolekcija za pamćenje" o govoru mržnje i nasilju, dok je glumica Nina Violić govorila pjesme Tina Ujevića i Milene Marković.

U autorskoj i kustoskoj koncepciji Nade Beroš predstavljeno je 20 suvremenih hrvatskih umjetnica i umjetnika: Željko Badurina, Breda Beban, Boris Bućan, Branka & Branko Cvjetičanin, Tanja Dabo, Nedeljko Dragić, Jovica Drobnjak, Momčilo Golub, Igor Grubić, Božena Končić Badurina, Davor Konjikušić & Nika Petković, Bane Milenković, Bojan Mrđenović, Saša Mesić & Boris Bućan, Dan Oki alias Slobodan Jokić, Ivana Popović i Mio Milisav Vesović.

Na događaju su bili i potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, Rada Borić i Urša Raukar iz Možemo! te Ognjen Kraus iz Židovske općine Zagreb, kao i rukovodstvo SKD-a "Prosvjeta"…

Izložba će biti otvorena do 25. novembra u prostorima Prosvjete i galeriji Forum. Tokom trajanja u prostoru Prosvjete bit će organizirana i dva predavanja: Martina Munivrana iz MSU-a 14. novembra u 18:00 sati govorit će na temu "Breda Beban u prostoru između", a 21. novembra u 18.00 sati Nataša Ivančević također iz MSU-a o tome kako su ljubav i otpor pokretali Ivanu Popović da mijenja sebe i sve oko sebe.

 

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više