Novosti

Kronika

Buđenje Nade

Redakcija Nade, časopisa Srpskog demokratskog foruma koji izlazi kao dodatak tjedniku Novosti, predstavila je u baranjskom mestu Kamenac magazin koji najveći prostor poklanja afirmaciji žena

Large nada

Članice redakcije magazina Nada na promociji

U baranjskom mestu Kamenac održana je promocija društvenog magazina Nada čiji je izdavač Srpski demokratski forum. Magazin jednom mesečno izlazi kao dodatak tjedniku Novosti, a do sada je izašlo 19 brojeva. Pokriva teme s kojima se drugi manjinski mediji pretežno ne bave, a osnovna uloga je destigmatizacija svega što je u hrvatskom društvu percipirano kao drugačije, manjinsko i neuobičajeno. Kroz svoje tekstove primarno cilja na gradsko stanovništvo i nastoji u njega pobuditi solidarnost sa sunarodnjacima iz ruralnih sredina. Bavi se različitim kulturom, umetnošću, naukom, zdravljem, jezikom, sportom, hranom i domaćom kuhinjom, i uz sebe nastoji vezati naučnike, umetnike, stručnjake, profesore, inženjere, sportiste, lekare, glumce, režisere, književnike i druge osobe koje svojim uspesima u profesionalnom životu razvijaju društvo i šire prostor slobode.

O nastanku i delovanju Nade govorile su Jelena Nestorović, predsednica Srpskog demokratskog foruma, Tamara Opačić, urednica, te jedan deo članica redakcije; Vedrana Bibić, Ivana Perić, Anja Vladisavljević, Anja Kožul i Nina Čolović.

Najveći prostor magazin posvećuje upravo ženama, nastojeći da izbalansira situaciju u kojoj su upravo žene medijski manje zastupljene. Svoje mesto u magazinu pronalaze i osobe različitih narodnosti i identiteta te različitih pogleda na svet. Govoreći o nazivu magazina, Jelena Nestorović je objasnila da je odabran kao spoj nekoliko značajnih komponenti poput imena narodne heroine Nade Dimić, čime se naglašava generalni doprinos žena društvu, i njihovoj borbi za punu ravnopravnost. Nada je, kako je istaknuto, i nešto što ohrabruje, vraća entuzijazam i pokreće na delovanje. Godišnjica uspešnog delovanja obeležena je i s panelom "Nada oko nas" o lokalnom ženskom aktivizmu.

U raspravi o temi lokalnog ženskog aktivizma i nadi oko nas u vidu jačanja ženske društvene i političke uključenosti, pričale su učesnice panela. Uz Srpski demokratski forum partneri u promociji bili su udruženja Generator, Mladforma, Fantast, Baranja alternativa, KUD Živojin Žiko Mandić i pododbor Prosvjete iz Kneževih Vinograda.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više