Novosti

Politika

Blamaža hrvatske ambasadorice u Švicarskoj

Andrea Bekić ružnim je riječima napala SRF zbog priloga o nasilju nad migrantima u Hrvatskoj, insinuirajući da SRF ohrabruje ilegalne prelaske granica i time ugrožava dječje živote kao i da objavljuju neistinite tvrdnje o kolektivnim protjerivanjima i to obično prije važnih odluka o Hrvatskoj

Large bekic

Andrea Bekić (foto Ured predsjednika Poljske/Wikimedia)

Povodom snimke na kojoj interventni policajci udaraju migrante prošlog se tjedna na Twitteru oglasila i ambasadorica Hrvatske u Švicarskoj, Andrea Bekić. Istaknula je da će "svi medijski izvještaji uključujući SRF-ove biti temeljito istraženi" i ponovila stavove hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova. Bekić je, međutim, ovog ljeta žestoko i nediplomatski napala Švicarsku radioteleviziju SRF, smatrajući da ona "kontinuirano zavaravajuće izvještava" i "zloupotrebljava javni prostor gurajući vlastitu istinu, i to iz perspektive nekog pristranog aktivista umjesto odgovornog novinarstva". Po njoj, "'krivljenje i posramljivanje'" Hrvatske u pogledu navodnih "'pushbackova'" u programu SRF-a postaje iracionalno", dok su tvrdnje da se migrante protjeruje čak i kad su zatečeni u dubini hrvatskog teritorija "potpuno neosnovane".

Tim se riječima referirala na SRF-ovu reportažu emitiranu 23. lipnja koja je već onda dokumentirala kako hrvatska policija protjeruje čitave obitelji, uključujući trudnicu, osmomjesečnu bebu i starca na štakama, bez omogućavanja postavljanja zahtjeva za azilom, što je dužna po međunarodnim konvencijama i hrvatskim zakonima. No Bekić je ustvrdila kako se čini da su tada emitirane snimke snimljene u 2020. čime je švicarski javni servis direktno optužila da laže: u reportaži se jasno kaže da snimljeni materijal potječe iz svibnja ove godine. Bekić također insinuira da SRF ohrabruje ilegalne prelaske granica i time ugrožava dječje živote. Ističe i da SRF "neosnovane i pretjerane", kao i "neistinite" tvrdnje o kolektivnim protjerivanjima obično iznosi prije važnih odluka o Hrvatskoj u institucijama EU, čime insinuira da švicarski javni servis protiv Zagreba provodi politički motiviranu kampanju.

Riječ je o citatima iz pisma koje je Bekić 15. srpnja uputila Mattei Meyer i Cédricu Wermuthu, kopredsjednicima švicarske Socijaldemokratske partije (SP), i SP-ovcu zaduženom za vanjsku politiku Fabianu Molini. Naime, čelnici ove stranke, koja ima dva predstavnika u kolektivnom sedmeročlanom predsjedništvu Švicarske, 25. lipnja su povodom reportaže objavljene dva dana ranije u SRF-ovom istraživačkom magazinu "Rundschau" pisali hrvatskom veleposlanstvu u Bernu. Meyer, Wermuth i Molina su izvještaje nazvali šokantnim, podsjetili na odredbe Ženevske konvencije, Povelje temeljnih prava Europske unije i Univerzalne deklaracije ljudskih prava - po kojima je uskraćivanje prava na azil ilegalno – te pozvali hrvatsku vladu da se odmah "počne pridržavati međunarodnog prava i zaustavi sve pushbackove".

To je bilo dovoljno da razjari Andreu Bekić, dodatno iznerviranu činjenicom da su SP-ovci pogriješili i pismo adresirali na Aleksandra Heinu koji je bio hrvatski ambasador prije nje, što su "mogli lako provjeriti u javnim izvorima". Nakon što se osvrnula na taj propust, veleposlanica svoj odgovor na četiri (!) strane, koji su Novosti dobile na uvid, započinje nizom pitanja. "Biste li švicarskim vlastima savjetovali da dopuste ljudima ulazak u vašu zemlju preko planina i šuma, ignorirajući legalne granične prijelaze i institucije?", piše Bekić te dodaje "Poznajete li pravnu razliku između ekonomskih migranata, ilegalnih migranata i tražitelja azila?", arogantno poučavajući švicarske političare.

Ostatak pisma ponavlja poznate teze našeg MUP-a: hrvatski policajci tek "sprečavaju i odvraćaju od ilegalnog ulaska u Hrvatsku", pridržavaju se svih zakona, i ne provode pushbackove. Ambasadorica tvrdi da MUP ima "nultu toleranciju" prema ilegalnoj upotrebi sile i da se svi takvi slučajevi pažljivo istražuju, dok se veliki naglasak stavlja na poštivanje ljudskih prava. Navodi podatke o tome koliko je migranata zatražilo azil u RH i pobjeglo prije dovršetka procedure, ističe da Hrvatska brani najdužu vanjsku granicu Europske unije, što je "strahovit zadatak" te podsjeća da je Europska komisija više puta potvrdila da je naša zemlja spremna za pristup Schengenskom prostoru. Posebno je nadahnuta pri kraju pisma, kada podsjeća da "mi nismo odabrali niti "uživamo" biti u poziciji da branimo granice Europe. Dok su se neke zemlje u zapadnoj i središnjoj Europi prošlih stoljeća razvijale, "plesale menuet" i "slušale Bacha i Mozarta", Hrvatska je služeći kao štit "bila opustošena te gubila stanovništvo i ekonomsku moć". Pismo čelnicima SP-a ambasadorica završava savjetom da budu "oprezniji s informacijama SRF-a koje se tiču Hrvatske" te ih poziva na sastanak kako bi im dala "daljnje korisne informacije što se tiče ilegalnih migracija na granicama Republike Hrvatske".

O ovom ispadu veleposlanice Bekić ovog je utorka opsežno pisao ugledni švicarski list Tagesanzeiger u članku naslovljenom "Hrvatska napada Švicarsku televiziju" i podnaslovljenom "hrvatska veleposlanica bjesni zato što 'Rundschau' izvještava o postupcima prema izbjeglicama na hrvatskoj granici. Uputila je optužbe za Fake-news". U članku koji su prenijeli i drugi mediji, urednik "Rundschaua" Mario Poletti ističe da su tvrdnje iznesene u reportažama činjenično zasnovane, što potvrđuju deseci intervjua i meta-podaci videosnimki. Poletti ističe da pismo koje je uputila Bekić sadrži "jasno pogrešne tvrdnje", dok je ton pisma "iritantan". Tagesanzeiger je kontaktirao i samu hrvatsku veleposlanicu, koja i nakon uznemirujućih snimki emitiranih prošlog tjedna inzistira na kritici SRF-a. Pita se kako to da ne postoje snimke hrvatskih policajaca koji spašavaju migrante ili snimke krijumčarenja ljudi te ističe nadu da će jednom "i o tome biti provedeno osmomjesečno istraživanje".

Naši diplomati očigledno imaju sustavan problem s razumijevanjem koncepta slobode medija te svojim kritikama i intervencijama uglavnom ispadaju smiješni. Osim neumjesnih napada na SRF same Bekić – koja je Hrvatsku, uvrijeđeno držeći lekcije važnim političarima iz kudikamo utjecajnije zemlje, dodatno izblamirala - vrijedi podsjetiti da je svojevremeno ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman pisao njemačkom ZDF-u, uznemiren načinom kako je njihova dokumentarna serija "Balkan u plamenu" prikazala Franju Tuđmana, Oluju i ulogu Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini. Urednici ZDF-a tada su jasno pokazali koliko drže do intervencije Grlić-Radmana: šest dana nakon što je njegovo pismo odaslano seriju su - reprizirali.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više