Novosti

Kronika

Бaрaњскa прoмoциja у Сoмбoру

Дeвeти Meђунaрoдни фeстивaл винa и хрaнe ‘Рaвaнгрaд Вajн Фeст’: Бaрaњци су сe прeдстaвили винимa, кoзjим сирeвимa и, нaрaвнo, кулeнoм

Idt3ejnb6e6wcxnxvjik574mguf

Baranjci na svom promo štandu

Prve ovogodišnje decembarske subote u Gradskoj hali ‘Mostonga’ u Somboru, od 12 do 21 sat, održan je 9. Međunarodni festival vina i hrane ‘Ravangrad vajn Fest’. Na festivalu se predstavilo preko 70 izlagača (proizvođača vina, rakije, sireva, kolača i poslastica, meda, prerađevina od voća i povrća, hrane i prehrambenih proizvoda, suvenira i rukotvorina te ponuđača ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga), od čega su polovina bile vinske kuće. Većina izlagača bila je iz Sombora i okoline, ali i iz drugih dijelova Bačke te iz Banata i Srema.

Posjetioci festivala plaćali su za ulaznicu 300 dinara (oko 19 kuna). Neki izlagači došli su i iz udaljenijih krajeva Srbije, na primjer iz Pirota ili Petrovca na Mlavi, a međunarodni karakter toj manifestaciji dala je šesnaestočlana ekipa Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja iz Belog Manastira, u kojoj su bila zastupljena tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG Ljubica Bošnjak, OPG Daliborka Vakanjac i OPG Dobrovac Vesna), potom Grad Beli Manastir, Mirovna grupa Oaza i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje iz Osijeka te zaposlenici i članovi Glavnog odbora LAG-a, među kojima je bio i donedavni belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, a sve pod ‘komandom’ voditeljice Ured-a LAG-a Baranja Lidije Dabić.

Baranjci su se posjetiocima, kojih na takvim somborskim festivalima bude i do dvije hiljade, predstavili vinima OPG-a Dobrovac, kozjim sirevima OPG-a Vakanjac i maštovitim proizvodima od povrća i drugog bilja OPG-a Bošnjak te izložbenom korpom drugih baranjskih proizvoda (kulena, meda, pekmeza, začinske paprike, vina drugih proizvođača…), ali i promomaterijalima vezanim za Baranju kao sve važniju destinaciju hrvatskog kontinentalnog turizma. Nastup u somborskoj ‘Mostongi’ za Baranjce je bio veoma uspješan, o čemu svjedoči i stalna gužva na LAG-ovom štandu.

A među tim posjetiocima bilo je dosta i onih koji su imali ili još uvijek imaju kontakata s Baranjom, bilo da kroz Baranju taksiraju do Osijeka, putuju prema Jadranskom moru ili prolaze na putu za strane zemlje, bilo da u Baranju dolaze na obilježavanje godišnjica Batinske bitke ili su nekad u Baranji (na primjer kod Batine, Gajića ili na Zelenom otoku) imali vikendice i vinograde.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više