Novosti

Kratko & jasno

Amanda Coakley: Kriza u Sahelu je kompleksna

Neprestano se pojavljuju nove militantne skupine s različitim ciljevima, no nisu sve povezane s Islamskom državom i Al-Kaidom. Sahel je prostran, a državne sigurnosne snage u zapadnoj Africi nemaju kontrolu nad brojnim ruralnim područjima, kaže međunarodna reporterka

Large internacionala  mini

Nedavno ste boravili u Burkini Faso. U terorističkom napadu početkom lipnja napadači su u selu na sjeveroistoku ubili 160 ljudi. Što znamo o počiniteljima?

Dosad nijedna skupina nije preuzela odgovornost, ali na sjeveru i istoku zemlje operiraju one povezane s Al-Kaidom i Islamskom državom. Posljednjih godina jedna od suradnica Al-Kaide, JNIM, prerasla je svog rivala – Islamsku državu u Velikoj Sahari – i postala dominantna. Terorističke skupine prelijevaju se preko granice s Malijem i iskorištavaju lokalne tenzije za regrutiranje novih pripadnika. Također, sigurnosne su snage potkapacitirane za borbu protiv militanata. Sve zajedno dovelo je do toga da je vlada u Ouagadougouu izgubila kontrolu nad istokom i sjeverom zemlje. Početkom ove godine započeli su pregovori između vlade, lokalnih dobrovoljačkih milicija i militanata, no sada je očigledno da su ti pregovori propali.

U Burkini Faso prije 2015. nije bilo terorističkih napada. Od tada ih se dogodilo više od 40. Zašto je zemlja postala plodno tlo za terorizam?

U mnogim aspektima Burkina Faso je žrtva neuspjelih pokušaja zaustavljanja nasilja u susjednom Maliju. Osim toga, nakon ustanka protiv dugogodišnjeg bivšeg predsjednika Blaisea Compaoréa, sadašnji predsjednik Roch Kaboré nije obnovio sporazume kojima je njegov prethodnik osiguravao granice. Diskriminacija manjinskog naroda Fulani, čiji su pripadnici polunomadski pastiri, također je doprinijela pogoršanju sigurnosne situacije. Česta je pojava da obespravljena omladina iz ovih zajednica u ime osvete za zlostavljanja pristupa islamističkim militantnim skupinama.

Zbog čega u Sahelu islamističko nasilje raste najbrže na svijetu?

Kriza u Sahelu iznimno je kompleksna, a neprestano se pojavljuju nove militantne skupine s različitim ciljevima. No nisu sve povezane s Islamskom državom i Al-Kaidom. Sahel je prostran, a državne sigurnosne snage u zapadnoj Africi nemaju kontrolu nad brojnim ruralnim područjima. Također, loše su opremljene i osposobljene, a teren je nemilosrdan. Regiju praktički na okupu drže francuske sigurnosne snage koje se tamo nalaze. Unatoč tome što se dosta pažnje pridaje treniranju od strane zapadnih protuterorističkih snaga koje djeluju pod mandatom Vijeća sigurnosti UN-a (G5 Sahel Joint Force), brojni analitičari smatraju da je prerano za bilo kakvo evropsko povlačenje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više