Novosti

Politika

Pod maskom fanatizma

Ključnu ulogu u spašavanju ranjenih u terorističkom napadu u Beču, čiji je počinitelj otvoreno pokazivao sklonost islamskom radikalizmu, imala su dvojica Austrijanca turskog porijekla, što ne ide u prilog zagovornicima antimigrantske politike

Large fejzulai facebook

Kujtim Fejzulai je na društvenim mrežama objavio fotografiju sa Zastavinim kalašnjikovom (foto Facebook)

Nakon što je prošlog četvrtka islamski fundamentalist u crkvi u Nici počinio monstruozan zločin ubivši troje ljudi, u ponedjeljak navečer u krvavi pohod zamaskiran vjerskim fanatizmom po bečkim ulicama krenuo je i Kujtim Fejzulai. Ovaj dvadesetogodišnji državljanin Austrije i Sjeverne Makedonije nasumično je pucao po ljudima koji su sjedili ispred restorana i prolazili kraj bečke sinagoge. Rezime je opet bio tragičan: smrtno je stradalo četvero ljudi, stariji muškarac i žena, mladić i konobarica, a ranjeno ih je više od dvadeset.

Fejzulai je i prije ovog napada, koji je završio njegovom pogibijom, otvoreno pokazivao sklonost islamskom radikalizmu. U proljeće 2019. godine osuđen je na 22 mjeseca zatvora jer se uputio u Siriju kako bi se priključio snagama Islamske države. Turska policija ga je pronašla nakon dva dana, uhapsila i izručila Austriji. U zatvoru je bio od travnja do prosinca prošle godine, kada je uvjetno pušten s izgledima, kako je sud zaključio, za "pozitivan razvoj". Fejzulai se, zajedno s prijateljem, još ranije pokušao domoći Afganistana, ali kako nije imao vizu i taj plan mu se izjalovio. Njegov bivši odvjetnik Nikolaus Rast rekao je ovih dana da mladić potječe iz normalne obitelji i da se radikalizirao prije četiri godine u jednoj džamiji. Da voli oružje pokazivao je i po društvenim mrežama, gdje je objavio fotografiju s kalašnjikovom proizvedenim u kragujevačkoj Zastavi, kako tvrde stručnjaci. Uz automatsku pušku, atentator je bio naoružan i mačetom, a oko sebe je zavezao lažni eksplozivni pojas.

Austrijski politički čelnici oštro su osudili kukavički zločin, baš kao i Sjeverna Makedonija, otkud potječe ubojica albanske nacionalnosti. Fejzulai je, inače, rođeni Bečanin, što umnogome demantira zagovornike antimigrantske politike koji su krvnički čin iz Nice pokušali iskoristiti za dodatno jačanje protumigrantskog raspoloženja s obzirom na to da je počinitelj u taj francuski grad došao prije mjesec dana iz Tunisa s iskaznicom talijanskog Crvenog križa. Slučaj Kujtima Fejzulaija potpuno je drukčiji i više podsjeća na braću Cherifa i Saida Kouachija, rođene Parižane, koji su prije pet godina napali redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo i ubili 12 ljudi.

Da se ovakvi događaji ne mogu i ne smiju gledati po crno-bijeloj matrici dokazuje i primjer Mikaila Ozena i Recepa Tayyipa Gultekina, dvojice Austrijanaca turskog porijekla. Njih dvojica su, brzo trčeći cik-cak, došla do ranjenog policajca i pomogla ga unijeti u vozilo hitne pomoći. Gultekin je prenio ranjenu ženu u obližnji restoran, iako je terorist usmjerio oružje prema njemu. Pomogao je i još jednoj starijoj ženi da se skloni na sigurno. "Kao musliman turskog porijekla želim reći: živim u Austriji, rodio sam se u Austriji, išao sam u školu u Austriji i stekao svoje zvanje u Austriji. Da se danas to isto dogodi, učinio bih ponovno istu stvar", kazao je Ozen.

Smirujuće poruke šalju i austrijski čelnici. Kancelar Sebastian Kurz, slično francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, rekao je da Austrija neće odustati od svog modela života i dopustiti da teroristički napad dovede do podjele društva po vjerskoj osnovi. "Nećemo dopustiti da se ova mržnja proširi. Neprijatelj je islamski ekstremizam, a ne pripadnici jedne vjere", zaključio je Kurz.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više