Novosti

Kultura

Zvonimir Dobrović: Nada se zove Dimić

Nagradu posvećenu antifašistkinji, partizanki i ilegalki, koju su ustaše strijeljali 17. ožujka 1942. u logoru u Staroj Gradiški, dodjeljujemo podjednako odlučnim, hrabrim i inovativnim ljudima koji čine naše društvo boljim, kaže jedan od utemeljitelja nagrade ‘Nada Dimić’

Large zvonimir dobrovi%c4%87

Zvonimir Dobrović

Koja ideja stoji iz nagrade ‘Nada Dimić’?

To je alternativna nagrada Grada Zagreba, priznanje onima koji umjetničkim ili aktivističkim angažmanom ostavljaju važan trag u društvu. Nagradom želimo promovirati solidarnost i društvenu odgovornost, ali i nužnost otpora prema nepravdi, srozavanju građanskih sloboda i ljudskih prava. Upravo je to razlog što je sama nagrada u obliku kaldrme, ulične kocke, koja može biti simbol građanske pobune protiv raznih nejednakosti. Osim ulične kocke, dobitnici dijele i nagradni fond od 15.000 kuna. Osnivač nagrade je Fond za druge, koji smo pokrenuli Bruno Isaković i ja sa željom da potičemo filantropiju i solidarnost u Hrvatskoj te da kroz Fond podržavamo umjetničke i aktivističke inicijative i programe koji možda nemaju nigdje drugdje priliku dobiti potporu.

Zašto su ovogodišnji dobitnici transmigrantski kolektiv Žene ženama i volonterska grupa Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu?

Posebnost je što se žiri mijenja svake godine, odnosno dobitnici nagrade automatski postaju članovi žirija za sljedeću godinu i pridružuju se Vesni Kesić, stalnoj članici žirija i predstavnici Fonda za druge. Ove godine nagrada ide u ruke kolektivima koji su pomogli mnogima. Kolektiv Žene ženama okuplja žene koje su dobile ili čekaju azil, studentice Erasmus programa, umjetnice i aktivistice koje djeluju kroz umjetnost i aktivizam te povezuju one žene koje žele da im Hrvatska bude dom s onima kojima Hrvatska to već jest te im tako olakšavaju integraciju.

Alpinisti pomažu Zagrebu je kolektiv volontera koji su pomagali građanima Zagreba neposredno nakon potresa. Mnogima je njihova pomoć s dimnjacima i krovištima bila nužna, a nama je bila primjer brze i nesebične akcije koju smo željeli istaknuti i ovom Nagradom im zahvaliti. Inače, dobitnici su svake godine pozvani proširiti prsten solidarnosti te dio novčanog iznosa dodijeliti organizacijama ili inicijativama za koje vjeruju da ime je ta pomoć potrebna. Alpinisti su odlučili cijeli novčani iznos dodijeliti udruzi Kolibrići za djecu s posebnim potrebama, a Žene ženama će dio nagrade podijeliti s inicijativom Black Lives Matter.

Zašto nagrada nosi naziv narodne heroine?

Posvećena je antifašistkinji, partizanki i ilegalki Nadi Dimić, koju su ustaše strijeljali 17. ožujka 1942. u logoru u Staroj Gradiški. Bilo joj je samo 19 godina. U sjećanje na tu hrabru i odlučnu mladu ženu nagrada nosi njezino ime, a dodjeljujemo je podjednako odlučnim, hrabrim i inovativnim ljudima koji čine naše društvo boljim. Nada je naša inspiracija, a dobitnici nagrade nam bude optimizam da nacionalizam i fašizam neće prevladati.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više