Novosti

Društvo

Zovko – HRT 7:0

Nepravomoćnom presudom, donesenom pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, Hrvoje Zovko oslobođen je optužbe da je oklevetao HRT kada je govorio da na nacionalnom servisu postoji cenzura

Large zovko

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i novinar HRT-a Hrvoje Zovko dobio je još jedan spor protiv Hrvatske radiotelevizije. Nepravomoćnom presudom, donesenom u ponedjeljak pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, Zovko je oslobođen optužbe da je oklevetao HRT kada je javno govorio da na nacionalnom medijskom servisu postoji cenzura.

Kako Zovko podsjeća u razgovoru za Novosti, riječ je o tužbi koja datira iz 2018. godine, odnosno vremena kada je ravnatelj HRT-a bio Kazimir Bačić. Inače, Bačić je lani uhićen u antikorupcijskoj akciji povezanoj s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a nakon što je pušten iz istražnog zatvora, vratio se raditi na HRT.

- Očekivao sam ovakav sudski ishod jer sam cijelo vrijeme govorio istinu, a ova presuda je potvrda toga. Jedina svrha tužbe je bilo maltretiranje mene, moje obitelji, kao i svih drugih koji su upozoravali na cenzuru na javnom servisu. Iznimno sam zahvalan svima koji su svjedočili u moju korist, a najveću zahvalnost dugujem mojoj odvjetnici Vanji Jurić. Ovo je i njena velika pobjeda – kaže Zovko.

Ovaj spor tek je jedan od nekoliko njih koje je vodstvo HRT-a izgubilo protiv svog novinara i predsjednika HND-a. Zbog izjava o cenzuri tužili su ga i za povredu ugleda i časti i pritom tražili 250.000 kuna, a HRT je nedavno izgubio i postupak u kojem su Zovka tužili zbog navodne krađe opreme s posla, čitača kartica i laptopa.

U još dva postupka, Hrvoje Zovko je tužio HRT za nezakonit otkaz. U prvom slučaju, otkaz, koji je dobio zbog svađe s urednicom, pravomoćno je proglašen nezakonitim, a u drugom, koji je nakon povratka na HRT dobio pod optužbom da je navodno maltretirao suradnicu, zagrebački Općinski radni sud također je presudio u njegovu korist. Budući da se novi ravnatelj HRT-a Robert Šveb nije žalio na posljednju nepravomoćnu presudu iz svibnja ove godine, ona je postala pravomoćna pa je Zovko u lipnju ponovno vraćen na posao. Sada radi u dokumentarnom programu javne televizije.

- Na HRT sam se mogao vratiti uzdignutog čela jer sam znao da sam u pravu. Kada se na kraju zbroji i oduzme sve tužbe, ukupan rezultat je 7:0 u moju korist. Žalosno je da će neodgovornost HRT-a na kraju platiti porezni obveznici – govori nam aktualni predsjednik HND-a i dodaje da je u posljednje četiri godine bio na gotovo 50-ak ročišta.

- To je užasno iscrpljujuće i predstavlja opterećenje za mene i moju obitelji. Ali koliko god sve to bilo teško, opet bih postupio isto, odnosno govorio istinu. Na kraju je sve ovo za mene ogromna satisfakcija – poručuje Zovko.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više