Novosti

Kronika

Жeнe сa истoкa

У oквиру прojeктa кojи рeaлизуje кooрдинaциja удружeњa жeнa Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje у Eтнoлoшкoм цeнтру бaрaњскe бaштинe oдржaнa je књижeвнa рaдиoницa пoсвeћeнa Mилици Стojaдинoвић, пeсникињи из 19. вeкa

Large popovi%c4%87 %c5%beene 7

O životu i stvaralaštvu pesnikinje govorila je Milica Šarčević Tunjić

U organizaciji Folklornog ansambla "Čuvari tradicije baranjskih Srba" iz Belog Manastira, u Etnološkom centru baranjske baštine održana je književna radionica pod nazivom "Na kafi sa Milicom Stojadinović Srpkinjom". Književna radionica, posvećena nepravedno zapostavljenoj pesnikinji koja je stvarala u 19. veku, ostvarena je u okviru projekta "Žene sa istoka" Udruženja žena Negoslavčanke iz Negoslavaca.

Ambijent je bio uređen tako da bude predočen duh vremena u kojem je stvarala predstavnica srpskog romantizma, a o njenom životu govorila je Milica Šarčević Tunjić, profesorka srpskog jezika i književnosti. Pesnikinja je rođena 1828. godine u selu Bukovac, a umrla je 1878. godine u Beogradu, sama i u velikoj bedi. Utirala je staze budućim pesnikinjama. Ona je prva žena pesnikinja u Srba koja se posvetila književnom radu i izvela srpsku ženu 19. veka iz anonimnosti. U to vreme predstavljala je pravo čudo. Živela je poeziju koja ju je ispunjavala i činila srećnom. Obrazovala se uglavnom sama, učeći strane jezike i učestvujući u književnom životu. Njene pesme objavljene su u tri knjige 1850.,1855. i 1869. godine. Većina pesama Milice Stojadinović Srpkinje inspirisana je istorijskim događajima ili pesnikinjinim doživljajem nacionalne kulturne baštine. "Pevam pesmu" iz 1854. godine, jedna je od njenih najpoznatijih pesama, a značajni su njen dnevnik "U Fruškoj gori 1854." te prepiska s Vukom Stefanovićem Karadžićem i njegovom kćeri Minom (Vilheminom) Vukomanović s kojom je bila izuzetno bliska. Književna radionica pobudila je veliki interes.

Projekat "Žene sa istoka" provodi se uz finansijsku podršku Srpskog narodnog veća iz Zagreba, sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Realizuje ga koordinacija udruženja žena Vukovarsko-sremske županije koju čine udruženja "Negoslavčanke" iz Negoslavaca, "Jelica" iz Vukovara, "Zlatne ruke" iz Markušice, "Banovčanke" iz Šidskih Banovaca, te pododbor SKD Prosvjeta iz Borova.

Književnoj radionici prisustvovala je Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, i sama Negoslavčanka.

- Mi smo za vrlo kratko vreme uspele ono što smo mislile da je gotovo nemoguće, a to je sakupiti pet udruženja žena da dišu jednim srcem. Mi smo sada na polovini projekta, reakcije su izvanredne i postignut je naš najznačajniji cilj, a to je okupljanje žena i njihovo animiranje - rekla je Jeckov.

- U aprilu, kada se približava najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs imaćemo kreativno-edukativnu radionicu o bojanju uskršnjih jaja kviling tehnikom. Potom u maju uoči Đurđevdana, sledi radionica "Hlebom kroz istoriju" dok u junu sledi radionica posvećena Desanki Maksimović. Predviđene su posete manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini te Kulturnom i naučnom centru Milutin Milanković u Dalju te završna konferencija u Vukovaru na kojoj će, uz prisustvo 130 do 140 žena, biti predstavljeni rezultati projekta - najavila je voditeljka projekta i predsednica Udruženja žena Negoslavčanke Biljana Pejić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više