Novosti

Društvo

Zemljište za bagatelu

Prema tvrdnjama bivšeg zaposlenika osječkog Zavoda za prostorno uređenje, gradnja "najmodernijeg stadiona u Hrvatskoj" je protuzakonita

Large intrigator  borki

Novi stadion u Osijeku (foto Tin Mandić/PIXSELL)

Komentirajući medijske hvalospjeve stadionskom zdanju koje niče na osječkom Pampasu, Ivan Cingel, izborni kandidat Radničke fronte u Osijeku, ustvrdio je da je gradnja "najmodernijeg stadiona u Hrvatskoj" prije svega podložna krivičnoj prijavi. Pitali smo Cingela, donedavno zaposlenog u osječkom Zavodu za prostorno uređenje, a sada na tamošnjem Građevinskom i arhitektonskom fakultetu, o čemu se radi i što se krije iza izgradnje velebnog stadiona.

Cingel kaže da je u Generalni urbanistički plan 2017. godine ušla odredba kojom je u zoni zaštitnog zelenila, gdje nije bila predviđena izgradnja nikakvih zgrada, bez propisivanja uvjeta gradnje dozvoljeno pravljenje sportskih igrališta "sa ili bez gledališta".

- Odredba je unesena upravo na temelju inicijative NK Osijeka, radi uređenja otvorenih nogometnih terena za potrebe Škole nogometa na lokaciji na Pampasu, napola u zoni zaštitnog zelenila. Napraviti tamo igrališta posve je legitimno. No naknadno je u projekt uključen i sporni stadion koji, očito je, nije igralište nego zgrada, i to glomazna. Razmislimo malo o ovome: gradski Upravni odjel za urbanizam izdao je, na svoju sramotu i odgovornost, građevinsku dozvolu za zgradu napola smještenu u zoni u kojoj nije dopuštena izgradnja zgrada. Umjesto da novi stadion, ako ga se već htjelo graditi, zamijeni stari na lokaciji za to predviđenoj u Gradskom vrtu - objašnjava Cingel.

Osječki arhitekt naglašava da incident nije ostao izoliran, jer je prošle godine Grad prodao privatnom investitoru, inače pripadniku visokih struktura NK Osijeka, zemljište neposredno uz lokaciju budućeg stadiona. Ono je pak čitavo u zoni zaštitnog zelenila, a prodano je po cijeni od deset eura po kvadratu, koja bi bila prikladna za zemljište na kojem nije moguće graditi, i to na osnovu pisma namjere o gradnji – i opet protivno GUP-u – teniskog centra!

- Obrazloženje je bilo istovjetno onome za stadion: sve su te krupne zgrade, kao, tek sportska igrališta s gledalištem. Lukavo, zar ne: prodajem zemljište kao građevinsko, zato što ću tamo dozvoliti da se gradi, dapače tražiti da se gradi, ali po cijeni negrađevinskog, zato što se tamo po GUP-u ne može graditi! S druge strane, na lokaciji Gradski vrt iz novog urbanističkog plana ispao je, gle koincidencije, baš prethodno planirani teniski centar, dok se po neznano kakvoj analizi kapitalni sportski sadržaji odsad imaju smještati na Pampas, a građane valja uzimati za budale koje ne znaju razlikovati zgradu od igrališta - kaže Cingel.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više