Novosti

Kronika

Želja za mlade generacije: Ostanite ili se vratite

Dilema ostati ili otići bila je tema petog po redu Kongresa stipendista Srpskog kulturnog društva ‘Privrednik’ i srpske omladine održanog 10. decembra u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu

Dilema ostati ili otići bila je tema petog po redu Kongresa stipendista Srpskog kulturnog društva ‘Privrednik’ i srpske omladine održanog 10. decembra u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu. Govornici, koji su u ime institucija Srba u Hrvatskoj, grada Zagreba i Republike Srbije pozdravili skup, kao i učesnici panel diskusije dotakli su se odlaska mladih iz Hrvatske, a neki od njih ponudili su i odgovor: ostati ako se može, a ako se ide, treba se i vratiti.

U obraćanju prisutnima, predsjednik ‘Privrednika’ Nikola Lunić govorio je o istorijatu ove humanitarne organizacije osnovane zaslugom Vladimira Matijevića i drugih viđenijih Srba krajem 19. vijeka, koja je, djelujući prvo u Austro-Ugarskoj, a onda i u Jugoslaviji, omogućila školovanje više od 40.000 djece i omladine.

- Nažalost, od 1941. godine pa nadalje ‘Privredniku’ je onemogućen rad i zaplijenjena imovina, a obnova njegovog rada počela je 1990-ih godina u Novom Sadu i Zagrebu - rekao je Lunić.

Podsjetio je da ‘Privrednik’ učenicima i studentima slabijeg materijalnog stanja preko Fonda ‘Vladimir Matijević’ omogućava stipendije, dok jedan ili dvoje odličnih studenata dobivaju stipendije iz Fonda ‘Ivana Vujnović’ čija je glavna donatorica Ivanina majka Nevenka Ljubić. Do sada je preko fondova podijeljeno preko 1,5 miliona kuna, a stipendije je dobilo preko 800 učenika i studenata.

- Ove godine stipendije je dobilo 15 studenata u visini 800 kuna i 12 učenika u visini 400 kuna, dok dvije studentice iz Fonda ‘Ivana Vujnović’ dobivaju po 1000 kuna mjesečno - kazao je Lunić.

Naglasio je da je SNV najveći donator sredstava, a da su svojim sredstvima pomogli i zagrebačka crkvena opština SPC-a i brojni građani, kao i da je ‘Privrednik’ za svoje aktivnosti dobio pomoć i iz Srbije. Lunić je istaknuo i donacije općina Erdut, Jagodnjak i Krnjak, izrazivši uvjerenje da će se akciji priključiti još njih.

Po riječima Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a, odgovor na dilemu koja je istaknuta u naslovu skupa bio bi - ostati ili se vratiti.

- Ali to je moguće samo kada bi odnosi u društvu bili drugačiji nego što jesu - rekao je i dodao da današnju Hrvatsku definiraju dva pojma: ‘Jasenovac’ i ‘Pionir’ - rekao je Pupovac i naglasio da je SNV osigurao sredstva za stipendiranje znajući da su ulaganja u obrazovanje mladih jedna od najbitnijih u društvu.

- Da bi mladi ljudi ostali ili se vratili, ne samo iz tuđine, nego i u svoj zavičaj, nužno je da država osigura primjerene uslove za život. Oko 60 posto naselja s do 5000 stanovnika koja se nalaze u 30-40 općina koje su od interesa za srpsku zajednicu još uvijek nema vode, a pitanje dobrih puteva nije riješeno u skoro polovici njih - kazao je Pupovac.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije naglasio je značenje rada ‘Privrednika’ za mlade generacije i očuvanje srpskog identiteta.

- Matijević je bio čovek jevanđelja koji je na ono što je imao gledao ne kao na svoju imovinu, nego kao sredstvo da pomogne drugima - rekao je mitropolit.

Ambasadorka Srbije Mira Nikolić govorila je o odnosu Srbije prema mladim generacijama i njihovom obrazovanju, kao i mogućnosti njihovog zapošljavanja i ostanka, dok je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Aleksandar Tolnauer govorio o značenju ‘Privrednika’. Prisutnima se obratio i Slavko Kojić, pročelnik za financije grada Zagreba.

Ovom prigodom učenicima i studentima podijeljeni su ugovori o stipendiranju, a Draganu Jankoviću, najboljem bivšem ‘Privrednikovom’ pitomcu, specijalizantu neurologije i predavaču na medicinskoj školi, dodijeljen je ‘Srebrnjak Ivane Vujnović’.

U panel diskusiji o ostanku i odlasku mladih iz zemlje govorili su Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Mladen Mrdalj iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj iz Beograda, Viktor Koska s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Srđan Kuprešanin, konzultant za investicije iz Beča i nagrađeni Dragan Janković. Osim mladih, svoje stavove podijelili su i oni stariji: Simo Rajić, bivši potpredsjednik Sabora, Slobodan Uzelac, bivši vicepremijer, i Jovan Vejnović, bivši diplomata i sadašnji šef udruženja ‘Josip Broz Tito’.

Događanje nije moglo proći bez muzičkog dijela, pa je voditeljica skupa Olivera Radović pročitala pjesmu Miloša Crnjanskog ‘Apoteoza’, violinist Maksimilijan Vučinović odsvirao je poznate arije iz filmova, a voditeljica ZborXopa Jovana Lukić otpjevala je stare narodne pjesme u čemu joj se priključio i ZborXop.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više