Novosti

Politika

Zaustavit ćemo bagere

Stanovnici Ravnih kotara protiv gradnje Centra za gospodarenje otpadom: Natječaj za gradnju odlagališta raspisan je unatoč otporu stanovnika ravnokotarskih sela. Bez obzira na njihovo etničko ili političko opredjeljenje, prikupljeno je 3380 potpisa, gotovo iz svake kuće

Hnsw42qmriqkq6a479sos7ciaw0

Zdravko Belušić: Ogorčeni smo raspisivanjem natječaja (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Stanovnike Ravnih kotara uznemirila je vijest o raspisivanju javnog natječaja tvrtke Eko za izvođače radova na budućem Centru za gospodarenje otpadom (CGO) u Biljanama Donjim, selu zadarskog zaleđa, procijenjene vrijednosti 385 milijuna kuna, čija će se gradnja većim dijelom sufinancirati iz europskih fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Mještani Zemunika Donjeg i Gornjeg, Škabrnje, Nadina, Galovca, Suhovara, Poličnika i drugih okolnih mjesta sa srpskim i hrvatskim stanovništvom, okupljeni u Eko udruzi Ravni kotari, već nekoliko godina protestiraju protiv lokacije CGO-a kod Biljana Donjih, inače sela sa isključivo srpskim povratnicima.

Nekoliko su puta pregovarali s čelnicima Zadarske županije: upozoravali su ih da zajedno pronađu manje štetnu lokaciju za izgradnju CGO-a, jer se projekt izvodi samo nekoliko kilometara od vrijednih i plodnih poljoprivrednih površina, kao i naseljenog područja. Iz udruge su također upozoravali na Studiju o utjecaju na okoliš u kojoj je, kako kažu, mnogo netočnosti i laži, poput onih da u blizini budućeg CGO-a nema poljoprivrednih površina (a riječ je o tisućama hektara najplodnijih polja, voćnjaka, maslinika i vinograda) i da nema mogućnosti zagađenja voda (iako je to područje proglašeno vodozaštitnim, pa su Hrvatske vode već odranije triput uskratile suglasnost za lokaciju).

- Ogorčeni smo odlukom o raspisivanju natječaja jer je lokalno stanovništvo jasno izrazilo stav da je protiv lokacije na kojoj bi se centar trebao graditi. Lokalna politika dakle radi mimo volje ljudi. Ovih smo dana uputili pismo Europskoj uniji iz čijih će se fondova sufinancirati taj projekt, kako bismo upozorili na to da stanovništvo nije dalo suglasnost za izgradnju CGO-a na navedenoj lokaciji - kaže za ‘Novosti’ Zdravko Belušić, predsjednik Eko udruge Ravni kotari.

Dodaje da je peticiju protiv izgradnje CGO-a potpisalo ukupno 3380 stanovnika ravnokotarskih sela, odnosno udruga je, bez obzira na etničko ili političko opredjeljenje mještana, dobila potpis iz gotovo svake kuće.

- Još ću jednom naglasiti da mi nismo protiv projekta gradnje CGO- a, kuda bi se trebao dovoziti otpad i smeće iz cijele Zadarske i dijela Ličko-senjske županije, ali uokolo ima toliko pasivnih krajeva u kojima nema ljudi, poljoprivrede i podzemnih tokova. Pitamo se zašto se tamo ne gradi. Da je sve tako sigurno u ekološkom i zdravstvenom smislu, a nije, ne bi u Beču zatvorili spalionicu smeća i odvezli je pedeset kilometara dalje od grada - napominje Belušić.

Osim s budućim Centrom za gospodarenje otpadom, tamošnji stanovnici godinama se bore i s tzv. crnim brdom: riječ je o stotinama hiljada tona navezene troske iz bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura, koja je, prema ispitivanjima jednog nezavisnog njemačkog instituta, dokazano kancerogena, što je, kaže naš sugovornik, na kraju potvrdila i inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Troska je također nasuta u dijelu Biljana Donjih i okolnih zaselaka. Izgleda, netko sve čini da se i ono malo povratnika otjera.

- Već smo upozorili mjerodavne da su mještani Suhovara i drugih sela spremni svojim tijelima stati pred bagere i mehanizaciju i tako spriječiti gradnju. Narednim generacijama želimo ostaviti čist zrak i vodu te nezagađenu zemlju za proizvodnju zdrave hrane - najavljuje otpor Belušić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više