Novosti

Društvo

Zatvoren iz napasti

Prekršajni sud u Sinju oslobodio je predsjednika VSNM-a Vrlike od optužbe da je vrijeđao policajce

Large intrigator  anja

Spor je nastao zbog terora lutajuće stoke

Samo u 2021. godini policijski službenici iz PP Sinj obavili su 129 izvida na području Otišića kod Vrlike slijedom prijava zbog nekontroliranog držanja stoke. U jednom rutinskom policijskom uviđaju, nakon što su Željko i Jovica Rađen iz Otišića još jednom pozvali policiju zbog 150 tuđih krava koje su tumarale i uništavale njihov posjed, Željko je potpuno neosnovano bio lišen slobode. Štoviše, predsjednik VSNM-a Vrlike bio je zatvoren 15 sati u policijskoj postaji u Sinju zbog lažne konstatacije da je vrijeđao i omalovažavao službeno lice. Uz svakodnevne probleme koje im deset godina zadaje razularena stoka u vlasništvu HDZ-ovca Zdravka Samardžića iz Maovica, mještani Otišića suočavaju se i s policijskom brutalnošću. Željku Rađenu je trebalo više od godinu dana da dokaže svoju nevinost. Uhićen je u junu 2021., no tek u novembru ove godine Prekršajni sud u Sinju oslobodio ga je svih optužbi iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

- Policija je tad, kao i svaki put, došla na naš poziv. Osim mene, tu su još bili moj brat i jedan mladi susjed, također povratnik. U jednom trenu je Samardžić došao do svojih krava i fizički nasrnuo na našeg susjeda. Tad sam pitao policajca zašto ne reagira kad smo ga zvali, da bi on rekao: "A Gospe ti, nećeš me ti valjda učiti poslu?" Rekao mi je, budem li se još jednom usudio tako govoriti, da će me on uhititi. Tako je i bilo. Odveli su me u Policijsku postaju Sinj, 15 sati sam proveo u tamnici i napisana je prijava protiv mene da sam omalovažavao policajca. Mi smo sve što se događalo na licu mjesta zabilježili na video snimku. Da nije bilo tog materijala i svjedoka koji su bili sa mnom, ne bih imao priliku da se obranim zbog lažne optužbe - objašnjava Rađen.

Naglašava da se putem ovakvih besmislenih prijava cijeli problem stoke bez nadzora zapravo ostavlja po strani i relativizira. Govori da su puno pomogli pravni tim Srpskog narodnog vijeća i splitski odvjetnik Toni Vukičević, no da su on i brat jedni od rijetkih oštećenika koji imaju mogućnost sastavljanja prijava putem elektronske pošte i da im financijske mogućnosti dopuštaju sudovanje.

Mještani Otišića svako malo su izloženi pravnim zavrzlamama i manipulacijama. Braća Rađen uredno obavještavaju policiju o svakoj kravi koja se nađe na tuđoj imovini ili na državnoj cesti. No nekoliko puta su upravo oni bili prijavljeni za otuđivanje te iste stoke koju su prijavili. Pretrpjeli su i nelegalni pretres kuće bez sudskog naloga.

- Nama je olakšavajuća okolnost to što smo pisanim putem sve prijavljivali. Poslali smo na stotine mejlova PP-u Sinj i unutarnjoj kontroli. Poslikamo incidente i dojavimo svima: policiji, komunalcima i Državnom inspektoratu. Naše stanovništvo je preplašeno. Imamo problem otići po kruh, izaći na cestu. Nije svejedno prolaziti sam kroz selo. Ne znamo što ćemo od agresivnih članova obitelji Samardžić s jedne strane i pojedinih pasivnih policijskih službenika s druge. U našem selu je, što bi se reklo, mrak najgušći, a teror najžešći - govori Željko Rađen.

Osim SNV-a, potpredsjednice Vlade Anje Šimprage i Ureda pučke pravobraniteljice, nitko ne želi stati na kraj nezakonitom držanju stoke HDZ-ovca u Otišiću. Problem u ovom kraju je gotovo identičan onome na Udbini, gdje su veleposjednici iz Perušića godinama terorizirali stanovništvo. Državne institucije pokazale su moć tek u januaru 2022., kada je vlasnik OPG-a Darko Amić zaprijetio smrću načelniku Udbine Josipu Seučeku (HDZ).

- Kad sve to skupa sagledam, imam osjećaj da su pedesete godine, da je ovo doba aparthejda u Južnoafričkoj Republici, a mi smo domoroci. Takav je odnos prema srpskoj nacionalnoj manjini ovdje - zaključuje Željko Rađen.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više