Novosti

Kronika

Borkovićima konačno zasvijetlilo

Zaselak u Otišiću dobio struju nakon pet i pol godina čekanja. - Bilo je jako teško; bili smo bez televizije, a jedina veza sa svijetom bio nam je radio na baterije – kaže Petar Borković

472dljchfhwic16jxo04vpfmrro

Petar Borković, Boris Milošević, Marija Borković i Božidar Simić

Porodica Petra Borkovića iz zaseoka Borkovići u sastavu sela Otišić kod Vrlike, imala je razlog za slavlje; dan uoči Velike Gospojine (28. augusta) radnici HEP-a priključili su njihovu kuću na strujni vod, tako da je nakon pet i pol dugih godina čekanja na reelektrifikaciju, u njihovoj kući smještenoj na samom ulazu u selo, konačno zasvijetlila sijalica i proradili kućni uređaji.

- To je mojoj ženi, koja je čitavu večer pjevala od sreće ali i meni, bio jedan od najsretnijih dana u životu - podijelio je Petar svoje utiske s Novostima, zahvaljujući svima koji su zaslužni da u njegovom domu konačno ima struje, tako da Petar, njegova žena Marija, unuk i sin koji često odlazi od kuće na privremeni rad, mogu živjeti kako se živi u ovom vijeku.

Borkovići su se vratili u julu 2014. a dok im nije obnovljena kuća, neko su vrijeme živjeli kod susjeda. Tada su, kao i još devet domaćinstava, podnijeli zahtjev za ponovno uvođenje struje na koji HEP godinama nije reagirao. Od tada je u Borkovićima obnovljeno nekoliko kuća, koje će, kad se dogovore njihovi vlasnici i HEP, također ponovo biti reelektrificirane, s obzirom da je struja stigla u zaselak, pa i do samih njihovih kuća.

- Bilo je jako teško; bili smo bez televizije, a jedina veza sa svijetom bio nam je radio na baterije. Nismo mogli uključiti ni hladnjak, a sve što smo skuhali, bilo povrće, bilo meso, morali smo iskoristiti istog dana jer bi se inače pokvarilo. Sad smo ga napokon uključili i shvatili što znači popiti nešto hladno, recimo pivo - govori Petar koji je na svojoj, ali i na i kćerinoj kući vršio građevinske radove. ‘Sve smo radili na ruke, pa i miješali ručno malter’ - napominje. Uz mirovinu od 960 kuna, članovi obitelji žive od uzgoja stoke.

– Imamo pet - šest goveda i koze. Nešto od toga prodamo, sin i unuk ponešto rade, tako da možemo preživjeti. I zato smo od lani, kad su počeli radovi na postavljanju bandera s vodovima, a potom i gradnja trafostanice, bili u iščekivanju - ističe Petar. Sada kada su dobili struju, Borkovići razmišljaju i kako poboljšati snabdijevanje vodom.

– Imamo bunar iz kojeg smo vodu zahvatali sićem (vedrom). Kako imamo struju, razmišljamo o postavljanju hidrofora ali za to moramo imati sredstava - ističe Petar. Dovođenje struje u kuću Borkovićevih za Novosti je komentirao i Božidar Simić, predsjednik VSNM-a Splitsko-dalmatinske županije koji je s saborskim zastupnikom i predsjednikom SNV-a Borisom Miloševićem, nekoliko dana prije uvođenja struje posjetio ovu porodicu.

- To je radosna vijest jer se u ovaj dio Otišića skoro četvrt vijeka nakon rata stigla struja. To je osnova za daljnje planiranje infrastrukture, u prvom redu vodovoda na koji su priključena naselja zapadno i istočno od sela. Sada s lokalnom zajednicom treba vidjeti što se oko toga može učiniti, tj. Napraviti projekt i zatvoriti financijsku konstrukciju iz domaćih izvora ili fondova EU. Dovođenje struje i vode stvaraju pretpostavke za normalan život mještana - kaže Simić, ističući da je pitanje dovođenja struje u druga naselja u županiji već riješeno.

- Sam proces reelektrifikacije na području Otišića još nije završen: osim priključenja domaćinstava koja su podnijela zahtjeve i kojima su vodovi stigli do kuća, ostaje još da budu postavljene bandere s vodovima do kuće porodice Dragić, ali i da tri domaćinstva u sjevernom dijelu Otišića podnesu zahtjeve na koje imaju pravo pa da se vodovi stignu i do njih – kaže.

- Jedna od točaka dogovora SDSS-a s Vladom jeste i konačno dovršenje reelektrifikacije kuća koje su u Oluji i nakon nje ostale bez struje, zbog čega se od prošle godine intenzivno radi na tome - dodaje za Novosti Boris Milošević, ističući da je za dobivanje struje u Otišiću bilo potrebno mnogo dokumentacije. Prvi građevinski, a onda i monterski radovi započeti su 2018. kada su napravljena 2,5 kilometara trase, da bi ove godine bilo riješeno još 1, 7 kilometara.

– Znamo da je struja jedan od osnovnih faktora povratka, ali i ostanka ljudi u povratničkim područjima, zbog toga će se reektrifikacija u Otišiću i u drugim krajevima nastaviti sve dok struju ne dobije posljednja kuća u Hrvatskoj kojoj je to potrebno - zaključio je Milošević.

Selo Otišić nalazi se između Vrlike i Sinja, a čini ga 13 zaselaka. Prije posljednjeg rata, s 1.191 stanovnika bilo je najveće selo u sastavu tadašnje općine Sinj. Sada, po popisu iz 2011. godine, ima tek dvadeset i troje stanovnika, pa bi dovođenje struje u neke njegove zaseoke taj broj moglo i povećati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više