Novosti

Politika

Pred crkvom u Otišiću postavljena hrvatska zastava s prvim bijelim poljem

U selu Otišić, smještenom između Sinja i Vrlike, na ulazu u hram Svetog Arhangela Mihaila, nepoznati počinioci objesili su zastavu koja se koristila u vrijeme NDH

Iz dana su dan nastavljaju se incidenti i provokacije usmjerene prema građanima srpske nacionalnosti. Čitaoci Novosti poslali su nam dvije fotografije iz Otišića, sela u Dalmatinskoj zagori, smještenog između Sinja i Vrlike, u kojem žive isključivo Srbi. Ispred hrama Svetog Arhangela Mihaila iz 1889. godine nepoznate osobe izvjesile su hrvatsku zastavu sa šahovnicom na kojoj je prvo polje bijele boje i koja se – uz ušato slovo U – koristila za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Zastava je obješena na kapiju ulaza u dvorište hrama.

U Otišiću je neposredno prije rata živjelo više od hiljadu stanovnika, da bi nakon 1995. njihov broj bio drastično smanjen. Danas ih je tamo jedva dvadesetak, premda je selo smješteno tek nekoliko kilometara od glavne državne ceste koja spaja Split i Zagreb, nedaleko od Peručkog jezera. Otišić je nekada imao dvije škole, više prodavaonica, poštu i mlin. Godine 2019. situacija je dramatično promijenjena. Tek prije nekoliko godina dio domaćinstava dobio je struju, vodu još uvijek nemaju, a krajolikom dominiraju porušene i spaljene kuće nestaju pod kupinom i korovom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više