Novosti

Politika

Stočarstvo po HDZ-u

Dok povratnici u Otišiću tvrde da stoka u vlasništvu HDZ-ovog gradskog vijećnika upada na njihove posjede, on odgovara da je napadnut zato što je – Hrvat

Xkoo9ay4x3wrhvqaov84v6ubsvl

Lutanje stoke uzelo je maha (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Novac stečen u izbjeglištvu porodica Rađen uložila je u rodni Otišić, gdje danas ima stado od 500 komada ovaca. No s njihovim poslom počeo je tinjati sukob s vlasnikom OPG-a iz susjednog sela Maovica Zdravkom Samardžićem, koji je i vijećnik HDZ-a u gradskom vijeću Vrlike. Kako su Novosti već izvještavale, netrpeljivost je eskalirala upravo s pojavom korone. Od tada su policijske patrole gotovo svakodnevne u poljima podno Svilaje.

Zbog novonastale situacije, 46 mještana Otišića potpisalo je peticiju za pomoć u rješavanju problema neovlaštenog ulaska domaćih životinja na njihove posjede. Peticiju je Srpsko narodno vijeće poslalo Ministarstvu poljoprivrede, Poljoprivrednoj inspekciji, gradu Vrliki, Policijskoj postaji Sinj i pučkoj pravobraniteljici.

- Policija je često ovdje. Registrira situaciju. No institucije prebacuju odgovornost: policija na komunalnog redara, a ovaj opet na njih. Komunalni redar kaže da je nadležan samo za javne površine, a da su krave na privatnoj zemlji, kao što i jesu - ističe 38-godišnji stočar Jovica Rađen.

- Samardžić ovdje sve može. Direktno na bandere s javnom rasvjetom spojene su sijalice u štali u kojoj drži stoku, dok još uvijek pojedini ljudi u našem selu nemaju struju u kući. Samardžić ima 200 krava te oko hiljadu ovaca i koza, pa mu za toliko stoke treba 990 hektara zemljišta. Nije ni čudo što stoka luta po našim baštama i dvorištima. Posebno je teško ljeti, kada te krave bježe u hladovinu i ulaze u tuđe napuštene kuće - tvrdi Rađen.

- Posljednjih dana Zdravko Samardžić više ne dolazi, već šalje svog čobana koji mi plaši majku. Nema ovdje sigurnosti i slobode kretanja za starije mještane. Starci se povlače u kuće, zatvaraju vrata i prozore. Problem je što smo se mi mlađi vratili. Mi se nikoga ne bojimo, redovno plaćamo dadžbine državi, imamo sve papire u našem selu gdje smo rođeni - naglašava Jovica Rađen.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske dobili smo odgovor da je u ožujku podnesena kaznena prijava za kazneno djelo prijetnje protiv jedne osobe, dok je u nekoliko navrata, a nakon postupanja po dojavi za stoku bez nadzora u Otišiću, obaviješteno nadležno komunalno redarstvo grada Vrlike.

No vlasnici stoke bez nadzora tvrde da domicilno stanovništvo napada njih. Takav je bio i kratki odgovor Željka Samardžića Novostima koji je poslao SMS-om: Samardžić tvrdi da je ‘u Otišiću on napadnut kao Hrvat od grupe Srba’, da su ‘dotični koji su nas obavijestili o slučaju jedini uzurpirali tuđe posjede’ te da je ‘problem samo to što je on – Hrvat’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više