Novosti

Društvo

Zabrana šteti i Puli i Istri

Povodom zabrane nastupa pjevača u Puli reagiralo je i Vijeće srpske nacionalne manjine Istarske županije koje kaže da je zabrana školski primjer zloćudne politike nesnošljivosti, posve suprotstavljene onome što gradonačelnik naziva „građanskom, europskom i mediteranskom Pulom“

Large dvorana

Dom sportova "Mate Parlov" u kojem su trebali nastupiti narodnjaci (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Nakon što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić odlučio zabraniti nastup pjevača narodne muzike Duška Kuliša, Dragana Kojića, Ane Bekute i Zorane Mićanović, među kojima ima i srpskih izvođača, u gradskoj dvorani 25. ožujka u pulskom Domu sportova, o čemu su Novosti pisale i donijele intervju s gradonačelnikom Zoričićem, o cijelom slučaju izjasnilo se Vijeće srpske nacionalne manjine Istarske županije saopćenjem koje potpisuje Miloš Bajić, predsjednik VSNM-a.

"U ime Vijeća Srpske nacionalne manjine Istarske županije, u ime građana i građanki Pule koji vole srpsku narodnu muziku, a i u ime svih koji drže da se zabranjivati može samo po zakonu, a ne po osobnim preferencijama i ukusu, osuđujem postupak gradonačelnika Pule.

Njegovu zabranu smatram neukusnom i licemjernom. To je potez osobe koja šteti ovom gradu i ovoj Istri, i upravo je to neistinito i krajnje vještačko razdvajanje Mediterana od Balkana. U političkom pak smislu, zabrana je školski primjer zloćudne politike nesnošljivosti, posve suprotstavljene onome što gradonačelnik naziva „građanskom, europskom i mediteranskom Pulom“.

Nadamo se da će usprkos negrađanskom gradonačelniku u našoj Puli biti mjesta za sve osim za isključivost, cenzuru i zabranu, te da će umjetnici Ana Bekuta i Dragan Kojić Keba, vrsni izvođači narodne muzike, u njemu dobiti svoju priliku“, zaključuju u Vijeću.

Intervju s Filipom Zoričićem povodom ovog slučaja pročitajte ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više