Novosti

Politika

Filip Zoričić: Turbofolk je u Puli neprihvatljiv, a o Thompsonu možemo razgovarati

Hoće li doći novi Thompsonov zahtjev za koncert u Puli, suludo mi je odgovarati. Ako dođe, možemo o tome razgovarati, kaže pulski gradonačelnik koji je zabranio koncert narodnjaka i to, kako tvrdi organizator, uz konstataciju da se radi o "srpskom smeću", na što Zoričić kaže da su te optužbe tužne

Large floricic

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Povodom zabrane koncerta pjevača narodne muzike Duška Kuliša, Dragana Kojića, Ane Bekute i Zorane Mićanović u gradskoj dvorani koji se trebao održati 25. ožujka u pulskom Domu sportova, razgovarali smo s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem.

Prozvani ste jer ste zabranili koncert narodnjaka u Puli. Zašto ste to napravili?

Ne mogu, niti kao gradonačelnik, želim zabranjivati koncerte u Puli, ali kao predstavnik vlasnika imam pravo odlučiti kakav sadržaj želimo promovirati u prostorima koji su gradska imovina.

Da li vam funkcija gradonačelnika dopušta da određujete muzički ukus publici?

Ponavljam, živimo u slobodnoj zemlji. Svatko ima pravo na svoj ukus, ali ne možete mi uskratiti pravo na odluku što želimo kao grad promovirati i što želimo podržavati. Vođenje grada je najvećim dijelom komunalni posao, ali postoje razlike u tome kako doživljavamo grad u kulturološkom smislu.

Je li istina da ste kazali da ne želite "srpsko smeće" u Puli, misleći na nastup izvođača narodne muzike?

Tužno je čime se organizator služi, nazivajući me pri tom alkoholiziranim. Pula je izuzetno uključiv grad, a na moj prijedlog je umjetnik iz Srbije postao počasni građanin Pule u svibnju prošle godine, tako da toliko o tome. Za razliku od kafanskih priča, sva obrazloženja postoje i dana su kroz službenu komunikaciju i odluke. Organizatori se s tim ne mire, ali to je njihov problem, barem dok sam ja gradonačelnik.

Kakav stav imate prema nastupima Marka Perkovića Thompsona? Poznato je da on nije bio poželjan u Puli za vrijeme prethodne vlasti i to zbog svojih političkih poruka.

Ne vidim baš poveznicu ni u vrsti ni kvaliteti glazbe. Thompson je sam odgovoran što ga se vezuje uz ekstremnu desnicu, a ovdje se uopće ne radi o ideologiji.

Thompsonov glazbeni izričaj veže se uz pastirski rock. Smatrate li da takav vid glazbe odgovara Puli?

Ako pamtite, Vijeće je odbilo nastup Thompsonu u Areni prije par godina. Također, koliko je javno dostupno on ne nastupa, ne traži koncert u Puli, ima obiteljsku tragediju tako da, oprostite, ali ne vidim baš nikakvu poveznicu s ovom situacijom.

Biste li dopustili njegov koncert u gradskim prostorima u Puli. Da ili ne?

A ja vam odgovaram da kad je njegov management uputio zahtjev na njega nije pozitivno odgovoreno. Hoće li doći novi, kada, u kojoj formi i gdje - ne znam i suludo mi je odgovarati na hipotetska pitanja. Ako do takve situacije dođe, možemo o tome razgovarati.

Da, ali na Thompsona je reagiralo Gradsko vijeće, a ne vi kao gradonačelnik. Ovaj koncert ste vi zabranili?

Nema zabrane. Ovakva vrsta glazbe, turbo folk, nije prihvatljiva u javnom prostoru Pule.

Pitam vas za Thompsona. Gradsko vijeće je bilo protiv njega, a ne vi. Jeste li i vi protiv njega ili u njegovom koncertu ne vidite problem?

Ako i kada bude zahtjev predan, onda će to biti tema i posve jasan stav.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više