Novosti

Politika

Zoričić šalje priopćenja, umjesto da odgovori na pitanja

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko uputio je dopis pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću u kojem ga upozorava da je dužan odgovarati na novinarska pitanja i da dijeli medije na one koji mu se više ili manje sviđaju

Large zoricic

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko uputio je dopis gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću u kojem upozorava na neprihvatljivu praksu da kao gradonačelnik ne odgovara na novinarska pitanja, a što je njegova dužnost s obzirom na to da se nalazi na javnim funkcijama koje su financirane novcem građana grada Pule.

Zovko u dopisu upozorava na neprihvatljivu praksu da pulska uprava umjesto odgovora na konkretna novinarska pitanja o konkretnim temama, šalje priopćenja za javnost, što HND tumači kao nepoštivanje novinara i novinarske profesije.

"Najnoviji slučaj ove sramotne prakse je primjer kolegice Martine Pereše, novinarke portala Istra24 i članice HND-a, koja vam je 17. svibnja poslala pitanja o najavljenom rušenju objekta u Revelanteovoj ulici u Puli. Nakon što ste danima ignorirali postavljena pitanja, 25. svibnja, izdali priopćenje za javnost u kojem najavljujete da od 1. lipnja krećete s uklanjanjem ruševnog objekta u navedenoj ulici. Zbog čega niste odgovorili na pitanja kolegice Pereše, koja ste dobili osam dana ranije?", pita Zovko.

U dopisu navodi i primjer Borke Petrović, također novinarke portala Istra24 i članice HND-a, prozivajući pulsku gradsku upravu da slanjem priopćenja umjesto odgovora na pojedinačna novinarska pitanja sustavno krši Zakona o medijima. Također upozorava da se tako otkrivaju tema kojima se bave pojedini novinari/ke i mediji te tako na njih vrši pritisak.

"Ovakvo tretiranje novinara i novinarki pojedinih medija izaziva dodatnu zabrinutost i zbog činjenice da ste na nedavno održanoj sjednici Gradskoj vijeća, napadajući oporbu, tj. Možemo!, izjavili kako oni imaju 'svoja dva medija' (Istru24 i Radio Rojc), a što jasno govori o tome da, kao gradonačelnik, dijelite medije na one koji vam se više ili manje sviđaju.

Gospodine gradonačelniče, komunikacija s medijima ne može se svesti na vaše pisanje kolumni za vodeći istarski dnevni list, što je također posebna priča, nego je vaša dužnost, kao i dužnost vaših suradnika i suradnica, da odgovarate na novinarska pitanja sviđala vam se ona ili ne.

Poštovana gospodo, pozivam da počnete odgovarati na pitanja naših kolegica i kolega. Ako nastavite s ovakvom neprihvatljivom praksom, HND će se obratiti nacionalnim institucijama i međunarodnim organizacijama i upoznati ih s načinom na koji kršite zakonom i Ustavom zaštićena prava novinara i novinarki da obavljaju svoj posao u javnom interesu. Ujedno ćemo i javno pozvati sve kolegice i kolege čija pitanja ignorirate da nam se jave", stoji u dopisu Hrvoja Zovka u ime HND-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više