Novosti

Politika

HND: Bartulica linčem na novinara izbjegava neugodna pitanja

HND upozorava Bartulicu i njegove stranačke kolege te sve političare koji pokušavaju pobjeći od odgovornosti tako da prozivaju novinare i stavljaju im metu na čelo, da ih smatra odgovornima za sve veći broj sve opasnijih prijetnji

Large bartulica

Stjepo Bartulica (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro osuđuje istup saborskog zastupnika Domovinskog pokreta (DP) Stephena Nikole Bartulice, koji je kolegu Andreja Dimitrijevića, novinara portala Faktograf, lažno optužio za maltretiranje pred djecom samo zbog toga što mu se nije svidjelo pitanje koje mu je postavio. Pritom je Bartulica u svojim statusima na društvenim mrežama objavio i fotografiju novinara koji mu se, kako navodi, obratio dok su mu djeca sjedila u automobilu.

Kolega Dimitrijević, međutim, ima dokaze da djeca zastupnika Bartulice nisu bila prisutna u trenutku kada mu se predstavio kao novinar i upitao ga zašto u imovinskoj kartici nije prijavio ni automobil koji vozi. Svoju djecu u ovaj je javni poziv na linč jednog novinara uključio sam Bartulica, stoji u saopćenju koje za Izvršni odbor HND-a potpisuju Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a i potpredsjednici Chiara Bilić i Dragutin Hedl.

Riječ je tek o posljednjem u nizu obračuna u ratu koji Bartulica vodi protiv novinara nakon što je kolega Ilko Ćimić na portalu Index istrage objavio podatke njegove imovinske kartice. Iz tih je podataka vidljivo kako Bartulica skriva kuću za koju je podigao kredit u iznosu od 300.000 eura, a da bi izbjegao pitanja o podrijetlu svoje imovine. Umjesto da javnosti objasni tko ga financira, što je kao zastupnik u Hrvatskom saboru i po zakonu obavezan učiniti, Bartulica se obrušava na novinare i optužuje ih za "medijsko zlostavljanje" pritom i dalje uporno izbjegavajući legitimna pitanja o tome čije interese u Saboru zapravo zastupa jer teško je povjerovati u to da uspijeva preživjeti od prihoda koje je prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

Bartuličin obračun s novinarima također je jedan u nizu sličnih koje u posljednje vrijeme dolaze od njegovih stranačkih kolege iz DP-a. U nizu napada na novinare i medije, koji su se intenzivirali s početkom poslijeizbornih pregovora te stranke s HDZ-om o sastavljanju nove vlade, posljednji je današnji predsjednika DP-a Ivana Penave, koji je ponovo napao tjednik Novosti označivši ga kao "podvalu" koja živi od "naših novaca".

HND upozorava Bartulicu, ali i njegove stranačke kolege te sve političare koji pokušavaju pobjeći od odgovornosti tako da prozivaju novinare i stavljaju im metu na čelo, da ih smatramo odgovornima za sve veći broj sve opasnijih prijetnji našim kolegicama i kolegama. Javno izgovorena riječ nosi sa sobom i odgovornost.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više