Novosti

Kratko & jasno

Vujo Ilić: Borba ne staje na blokiranju

I bez Zakona o eksproprijaciji država će moći drugim sredstvima da ostvaruje svoje planove. Zato je važno razumeti da borba za zaštitu prava i životnu sredinu ne staje na blokiranju ili promeni ovog zakona, kaže politolog

Large internacionala  mini

(foto Zoran Drekalović)

Prošlog vikenda na protestima održanima širom Srbije nigde nije bilo policije, dok je nedelju ranije ona imala zadatak da spreči blokade. Kako to komentirate?

Pošto se broj učesnika blokada drugog vikenda uvećao u gotovo svim mestima, možemo da pretpostavimo da se radi o odgovoru na scene nasilja iz prvog dana blokada, ali i na neuobičajeno oštru retoriku državnih i partijskih zvaničnika, koji su diskreditovali demonstrate kao "plaćenike", "fašiste" ili "teroriste". Iz perspektive vlasti, to je kontraproduktivno, ne stišava proteste, već ih raspaljuje, baš kao i devedesetih godina. Ubuduće je moguće da će ili policija preuzeti odgovornost za obezbeđivanje narednih skupova, ili ćemo, kada prođe trenutna masovnost protesta, možda videti ponavljanje incidenata nalik onima u Šapcu i Novom Sadu.

Isti dan predsednik Vučić je najavio izmene Zakona o eksproprijaciji. Da li je to povlačenje pred nezadovoljstvom građana?

Ne bih rekao da taj Vučićev potez znači povlačenje, ali se svakako radi o odgovoru na proteste. To je predsednikov pokušaj da se predstavi kao "zaštitnik" ugroženih građana, nasuprot opozicionarima koje predstavlja kao "lažne ekologe". Zakon o eksproprijaciji je važan za ovu vlast, jer joj omogućava da brže i efikasnije realizuje mnogobrojne poslove eksploatacije prirodnih resursa. Ali i bez njega država će moći drugim sredstvima da ostvaruje svoje planove. Zato je važno razumeti da borba za zaštitu prava i životnu sredinu ne staje na blokiranju ili promeni ovog zakona.

Mogu li energiju s protesta iskoristiti opozicione partije i može li priča oko Rio Tinta biti okidač za urušavanje SNS-a?

Što se tiče učešća opozicionih aktera u protestima, a naročito u prvom planu, posle očiglednog neslaganja između organizatora koji sebe predstavljaju "nepolitičkim" i "političara" sa druge strane, jasno je da je i dalje veoma snažan "antipartijski" naboj velikog dela opozicione javnosti. Mislim da na taj problem opozicione partije, pa i one koje se predstavljaju kao zelene, još uvek nemaju adekvatan odgovor. Stabilnost SNS-a je u poređenju sa drugim strankama izuzetno čvrsta. Iako ova tema dotiče i neke birače SNS-a, čini se da ona nije dovoljna da ozbiljnije ugrozi njene rezultate na predstojećim izborima. Glavno pitanje je da li će, i u kojoj meri, pomoći mobilizaciji opozicionih birača.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više