Novosti

Društvo

Vječni krivac

Najugledniji domaći nositelj leptir-mašne locira uzroke presezanja za javnim vlasništvom u pojavi tzv. uhljeba i socijalističkom mentalitetu

Large intrigator lasi%c4%87

Rezervacije na vodičkoj plaži (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Na valu novijih protesta kontra uzurpiranja pomorskog dobra, od kojih se posljednjih tjedana ističe primjer Vruje, pojavili su se u javnom prostoru razni tumači pravnih i drugih odnosa po tom pitanju. I nema tu mnogo nedoumica, ostaje tek enigma kad bi se i kako u rješavanje problema mogle uključiti famozne institucije, jer je zakonski više-manje sve jasno. Otimači i devastatori plaža i borovih šumica uz more, ali i drugih općih dobara, dosad su uspijevali isključivo zahvaljujući podzemnim – ili podmorskim – vezama s predstavnicima vlasti i dirigiranoj pasivnosti potonjih. No sad su gromko prozvani da poduzmu zakonske korake koje su nam dužni i za čije su provođenje dobili mandat.

Među analitičarima tih prilika istaknuo se ovih dana Goran Vojković, medijski komentator i pravni ekspert s fokusom na pomorsko dobro i koncesije, jedan od onih koji nas znaju podsjetiti na zakonske pozicije najšire zajednice. On to i čini podsjećajući javnost da nitko nema pravo nikoga potjerati sa žala ili stijene uz more, pošto je tu riječ o vlasništvu apsolutno svih nas. Zbog te se činjenice ne može komad obale zaposjesti ni preko noći tamo ostavljenim ručnicima, ali još manje prava na suštinski privatničku okupaciju imaju vlasnici ugostiteljskih objekata ili vikendica u prvom redu do mora.

Izuzetak su koncesionari za auto-kampove i poneke hotele, s tim da je njih u Hrvatskoj relativno malo, i samo nekoliko ih za takav iznajmljeni posjed uplaćuje tarifu u javnu blagajnu. Ipak, nevolja s Vojkovićem nastaje tamo gdje se on upušta u povjesničarsku i kulturološku te sociopsihološku instant-analizu korijena ove pojave. Tu do izražaja dolazi njegov općepolitički te ideološki profil, po našemu mišljenju neoliberalni, pa taj najugledniji domaći nositelj leptir-mašne locira uzroke presezanja za javnim vlasništvom u pojavi tzv. uhljeba i socijalističkom mentalitetu.

Da skratimo akcente iz njegova nastupa na televiziji N1 prošlog ponedjeljka: u onom sistemu je sve bilo svačije, eto, pa su se svi i naviknuli uzimati što i kako žele. A nasuprot tome trebali bismo se ugledati na pravnu i civilizacijsku baštinu iz doba rimskog cara Justinijana i Austro-Ugarske u 19. stoljeću, ili propadosmo dibidus. Uz potencijalnu devastaciju zdravog razuma, Goran Vojković tako ne poručuje ništa drugo nego da nas je socijalizam 20. stoljeća mučki izložio današnjim kvarnim privatnicima i njihovim jatacima u državi i općini, umjesto da smo se mudro držali regula iz robovlasništva ili industrijskog kapitalizma.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više