Novosti

Intervju

Veljko Kajtazi: Romska beba je preskočena

U posljednje vrijeme čujemo izjave da će Romi zbog dobrog nataliteta okupirati Međimurje i da će ih biti više nego Hrvata. Dolazak djeteta na svijet u tom je kontekstu postao negativna priča. Govor mržnje je postao obrazac, kaže saborski zastupnik

Vfxh06mawmbol0zf1dzatba3atw

Veljko Kajtazi (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Je li romska obitelj u Čakovcu preskočena u novogodišnjim objavama o prvorođenoj djeci?

Jasno je da se radi o nastavku netrpeljivosti i atmosfere koja je u Međimurju posebno izražena od prošlogodišnjeg prosvjeda usmjerenog protiv Roma. U posljednje vrijeme čujemo izjave da će Romi zbog dobrog nataliteta okupirati Međimurje i da će ih biti više nego Hrvata. Dolazak djeteta na svijet u tom je kontekstu postao negativna priča. Romi su posebno šokirani izjavama kao ‘to joj sigurno nije prvo’, ‘dijete sigurno nije rođeno u bolnici’ itd. Govor mržnje je postao obrazac. To je bio povod za našu žustru reakciju.

Jesu li Županijska bolnica u Čakovcu i predstavnici Međimurske županije obmanuli javnost o prvorođenom djetetu?

Službeni stav je – došlo je do pogreške. Međutim, sumnjamo da se o tome radi jer je takvu pogrešku teško napraviti. Reagirao sam na poziv Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije. Svi Romi u Međimurju imaju osjećaj da se radi o namjernom propustu.

Tko je kriv, bolnica ili župan?

Župan tvrdi da je on postupao sukladno informacijama koje je dobio od bolnice. Osobno me nazvao i to mi priopćio. Kasnije je i bolnica medijima navela da se radilo o njihovom propustu.

Kakva je klima za Rome u Međimurskoj županiji?

Broj Roma raste i samim time problemi koje imaju postaju veći. Poseban su problem osnovne škole u kojima Romi čine većinu i razredi u kojima su isključivo pripadnici romske manjine. Iako je činjenica da Romi u određenim sredinama čine apsolutnu većinu i da romska naselja postaju veća od općina u Međimurju, mora se pronaći način za provediv model integracije djece i povećanje kvalitete nastave. Obrazovanje je važan aspekt integracije i naravno da Romi moraju više i bolje, ali ovakva atmosfera ne pridonosi tome. Romi se u Međimurju osjećaju nepoželjno i sve su češći komentari ‘vratite se u Indiju’, ali Romi su građani ove države. Romi u Međimurju rođeni su ovdje, imaju hrvatska imena i prezimena, katoličku vjeru, govore hrvatski jezik i Hrvatsku smatraju domovinom. Istovremeno, postoje pomaci. Mnogi se zapošljavaju u Međimurju i bližem inozemstvu, kupuju kuće izvan romskih naselja i slično. To treba poticati, ali rastući govor mržnje usporava takve procese.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više