Novosti

Preporuke: serije

Varijacije napetosti

Tko će naslijediti imperij Logana Roya? Čija će biti zadnja u nizu osveta američkih Azijaca iz različitih klasa? Hoće li izbjegli Židovi uspjeti na vrijeme pobjeći pred nacistima? Nešto je čista, nešto polu, a nešto uopće nije fikcija, ali sve tri serije napete su do kraja

Succession/Nasljeđe (HBO Max)

Najstariji američki televizijski servis HBO, neki dan je objavljeno, nakon pola stoljeća neprekidnog rada u maju odlazi u povijest. Odsad će se zvati Max i više neće težiti produciranju elitnih televizijskih serija po kojima je stekao kultni status i postao sinonim za kvalitetu. Možemo samo nagađati što se nalazi u pozadini odluke za takvo rebrandiranje – je li HBO prva žrtva aktualnih streaming ratova ili je posrijedi izopačena marketinška logika koju obični smrtnici ne mogu pojmiti – no činjenica da njegova smrt koincidira sa završetkom serije koja je obilježila Zeitgeist, a tematizira upravo taj milje, gotovo da ima neku poetsku kvalitetu. Priča o opsceno bogatoj obitelji medijskog mogula Logana Royja (Brian Cox) i šekspirijanskoj borbi za kontrolu nad njegovim carstvom, uvela nas je u destruktivan univerzum one-percentera koji drmaju našom stvarnošću. Već četiri sezone, balansirajući na rubu između drame, tragedije i komedije apsurda, odnosi u toksičnoj obitelji Roy neprestano se transformiraju, savezi se preslaguju, mijenjaju se makijavelističke strategije i ratne taktike, a obiteljski biznis opstaje unatoč podjelama, izdajama, potkopavanjima, pravnim problemima, mračnim skandalima, slučajnim ubojstvima, političkom nadzoru, korporativnoj špijunaži i pokušajima neprijateljskog preuzimanja. Ipak, u tek načetom finalnom poglavlju osjećaj napetosti je neizdrživ, ulozi postaju sve veći, a osjećaj konačnosti opipljiv. Kao da je opisan puni krug, četvrta sezona, poput samog početka serije, starta rođendanom nesmiljenog patrijarha, no ovoga puta bez prisustva njegove izigrane djece, Kendalla (Jeremy Strong), Shiv (Sarah Snook) i Romana (Kieran Culkin), sada prividno udružene u novopronađenom jedinstvu protiv oca. Netko će, kako sugerira i naslov serije, u konačnoj bitci za kontrolu moći pobijediti, premda u ovoj tragediji pobjednika zapravo nema; nije u tom transakcijskom ratu degenerirala samo moćna obitelj sastavljena od nepodnošljivo nesigurnih i sitničavih grandomana razvedenih i od sebe samih i od stvarnoga svijeta, nego i društvo kroz čiju se tanahnu strukturu probija svaki njihov manevar, dovodeći ga u stanje političke i ekološke tjeskobe. Autor Jesse Armstrong majstorski se do samoga kraja poigrava prevratima, koje cijeli glumački ansambl tumači toliko uvjerljivo da se "Nasljeđe" i prije finala komotno može svrstati uz bok najvećim dramskim spektaklima u povijesti televizije, poput "Žice", "Obitelji Soprano", "Deadwooda" ili "Igre prijestolja", koje je, gle čuda, sve redom producirao HBO.

 

Beef/Zavada (Netflix)

Nova hit serija autora Lee Sung Jina, koju su za indie produkciju A24 producirali Steven Yeun i Ali Wong, ujedno i glavni glumci, crnohumorni je osvetnički triler koji kroz mikrosukob dvoje pripadnika azijsko-američke zajednice tematizira sveamerički stres i suvremenu usamljenost. Radnja mu je smještena u Los Angeles, mikrokozmos američkog društva u kojem su klasna proturječja najočitija, posebno posljednjih godina pandemijskog ekonomskog kolapsa; iscrpljena radnička klasa na rubu egzistencije živi u neposrednoj blizini beskrajno imućnih, slamovi su se s periferije slili u samo središte najbogatijeg grada na svijetu, a taj nesmiljeni sudar svjetova razbuktava uzavreli nemir u svim društvenim slojevima, koji se manifestira pogrešno usmjerenim bijesom. Stoga nije neobično što slučajan prometni incident između propalog iznurenog građevinskog poduzetnika Dannyja i bogate Amy zapele u neispunjenom životu, koji isprva završi benigno, pokreće spiralu osvetničkog nasilja razjarenih protagonista. Premda za oboje proizlazi iz različitih izvora, njihova je tjeskoba generacijska pa, iako su žrtve vlastitih izbora i vođeni impulsom, ni osveta im nije samo osobne naravi; u zlikovca, kojeg jedno drugome predstavljaju, projiciraju svoje najdublje traume i frustracije nataložene stresnim životom u kasnom kapitalizmu i ne prestaju dok u svoje destruktivne misije ne upetljaju i vlastite obitelji. U deset polusatnih epizoda ove uvjerljive mračne fantazije, izvrćući trop o sudbonosnom susretu, istražuje se kako nesretne ljude prividna sitnica može dovesti do ruba ludila te kako nam slijepe pjege, uvjetovane društvenim nejednakostima i podjelama, blokiraju pogled na stvarne krivce za napeto društveno stanje.

 

Transatlantic (Netflix)

Kad su nacisti 1940. okupirali Pariz i Hitlerova vlada objavila popis najtraženijih židovskih intelektualaca, pisaca i umjetnika – među kojima su se našli i Hannah Arendt, Walter Benjamin, Marcel Duchamp, Max Ernst, Marc Chagall i André Breton, koji su i likovi ove drame – Marseille je postao glavno odredište židovskih izbjeglica koji su sakriveni u toj luci čekali američku vizu za bijeg u slobodu. No američka nesklonost petljanju u evropski rat ostavila ih je na cjedilu pa su odatle pokušavali prebjeći u Španjolsku. U tome im pomaže požrtvovana mlada američka socijalistkinja Mary Jayne Gold (Gillian Jacobs), kći bogatog industrijalca, koja u konspiraciji s američkim novinarom Varianom Fryjem osniva Komitet za hitno spašavanje i nalazi tajni put preko Pireneja. Ova napeta avanturistička mini-serija, koju su za Netflix kreirali Anna Winger i Daniel Hendler (autori "Unorthodox"), solidna je adaptacija povijesnog romana "The Flight Portfolio" Julije Orringer, temeljenog na istinitoj priči, koja u prvi plan stavlja ljudskost i hrabrost običnih civila u ratnom užasu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više