Novosti

Kultura

Uspješan Interliber, uspješan i InterLiбре

Na Interliberu uspješno su se predstavili SNV i Superknjižara Online Bookshop s više od hiljadu naslova više od 40 srpskih izdavača, među kojima su bile i knjige Bore Ćosića, Vladimira Arsenijevića, Ane Fazekaš, Jasminke Petrović…

Large inter1

Jake snage SNV-a i Superknjižare na Interliberu (foto Nenad Jovanović)

Velik broj izdavača, velik izbor naslova, kao i velik interes posjetilaca za kupovinu knjiga i praćenja popratnih sadržaja bili su obilježje 45. Međunarodnog sajma knjiga Interliber 2023, održanog od 7. do 12. novembra na Zagrebačkom velesajmu. U okviru sajma, štandom i brojnim predstavljanjima knjiga i tribinama, sve pod nazivom InterLiбре, uspješno su se predstavili SNV i Superknjižara Online Bookshop.

SNV i Superknjižara Online Bookshop na sajmu imali preko 1.000 naslova više od 40 srpskih izdavača, među kojima su bile i knjige Bore Ćosića, Vladimira Arsenijevića, Ane Fazekaš, Jasminke Petrović koji su tokom sajma predstavljani na dobro posjećenim tribinama i panelima.

Prvog dana sajma predstavljena je knjiga "Leto kad sam naučila da letim" Jasminke Petrović u izdanju Kreativnog centra. Po toj knjizi snimljen je istoimeni film, dobitnik nagrade publike na lanjskom festivalu u Puli. Oni koji nisu gledali film, nisu bili uskraćeni: dramska skupina projekta "FKK FilmKnjigaKazalište" je pred oduševljenom publikom odigrala cijelu radnju romana s čijom je autoricom razgovarala Ana Fazekaš.

Iste večeri Bora Ćosić je u razgovoru s Krunom Lokotarom predstavio roman "Bergotova udovica", za koji je dobio ovogodišnju književnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman na području Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Promoviran je i roman "Duhovi" Vladimira Arsenijevića, zadnji dio tetralogije Cloaca maxima, nakon čega je upriličen panel "Krleža i lijeva kritika", na kojem su govorili Predrag Brebanović, Goran Pavlić i Lujo Parežanin.

U okviru panela "Hrvatski pisci u izdanjima srpskih izdavača" predstavljana su trojica autora: Dinko Kreho knjigom "Naš vršnjak Dylan Dog", Hrvoje Tutek knjigama "Smrt i druga istraživanja" te "Mrak i jutro nad Mediteranom", kao i Goran Čolakhodžić knjigom "Dvorišna vrata zemlje".

Na tribini "Važnost knjižnih nagrada" učestvovali su Saša Ćirić, Katarina Luketić i Ana Fazekaš koji su publici rasvijetlili proces žiriranja i knjižnih nagrada.

Zadnjeg dana predstavljena je knjiga "Udovica i papagaj" Virginije Woolf u izdanju kuće Bulevar Books o kojoj je, uz moderiranje Anete Vladimirov, govorila prevoditeljica Ana Pejović.

- Virginia Woolf nije poznata kao književnica za decu. Ova knjiga je pisana po narudžbi jednog časopisa – kazala je i objasnila model prevođenja: prijevod se prilagođava djeci; nakon prevođenja slijedi trostruko čitanje kako bi se ispravile sve greške, čitanje pred djecom i slušanje njihovih komentara, a onda slanje ilustratoru, uređivanje i konačno štampanje.

- Imala sam uvid u tekst koji je stao na deset kompjuterskih kartica, a knjigu u konačnom obliku vidjela kad i drugi čitaoci - rekla je Pejović koja je djeci preporučila djela Jasminke Popović, Ivane Nešić i Aleksandre Jovanović kao odličnih autorica za mlade.

S jedne od promocija SNV-a na Interliberu (Foto: Nenad Jovanović)

- Ove godine smo ponovili uspjeh od lani kad smo startali s ovim projektom. Imali smo velik broj gostiju iz Srbije, održali programe i privukli kritičnu masu javnosti i tako otvorili neke zajedničke teme. Uspješan je bio i prodajno-izložbeni dio sa selekcijom od oko 1.000 naslova recentne produkcije nastale u zadnjih godinu-dvije u Srbiji, čime smo pokazali kako izgleda dio izdavaštva koji je komplementaran potrebama u hrvatskom društvu. Od tih izloženih knjiga malo toga se može naći u hrvatskim knjižarama, jer ne postoji redovna distribucija ni u jednom ni u drugom smjeru. Ovakvi sajmovi su jedinstvena prilika da se stekne dobar dojam i kupe knjige po cijeni bliskim onima u izvornoj zemlji - rekao nam je Mišo Nejašmić, direktor Superknjižare.

- Posjeta događajima je bila izuzetno dobra, i do 100-120 ljudi, pa se tražilo i mjesto više. Bilo je i sofisticiranih programa namijenjenih stručnoj publici. Neka drugi sude o uspješnosti partnerstva sa SNV-om, ali mi iznutra smatramo da smo odradili odličan posao - rekao je Nejašmić.

Zadovoljna programom bila je i Aneta Vladimirov, voditeljica odjela za kulturu u SNV-u.

- Namjera našeg zajedničkog programa je svake godine dovesti druge ljude, druge autore i što raznovrsnije predstaviti književnost u smislu njezina nastanka, od prevođenja, lekture i uređivanja, posebno u programu gdje radimo s djecom za koju želimo da se sretnu s profesionalcima iz različitih oblasti vezanih uz proces nastanka knjige. Predstavljanjem knjige

"Udovica i papagaj" željeli smo pokazati da u Srbiji postoji živahna prevodilačka aktivnost i da se brine o nasljeđu svjetske književnosti u koju spada i Virdžinija Vulf koja nije poznata po dječjoj književnosti, ali je knjiga utoliko prije je zanimljiva. Književnost treba otimati od parohijalnosti i provincijalnosti tako da u sebe integrira korpus svjetske književnosti prevodilačkom aktivnošću, što je osobito važnu za dječju – kazala je Vladimirov.

Promociju su zadovoljno pratila djeca iz Belog Manastira i Knina koja pohađaju SNV-ov Program plus.

Osim SNV-a na Interliberu je bila i Prosvjeta d.o.o. Kako smo čuli na njihovom štandu, posjetioci su pokazali velik interes i kupili veliki broj knjiga, tako da su i oni zadovoljni nastupom na sajmu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više