Novosti

Kronika

Usekovanje u Kućancima

Praznik u rodnom mestu srpskog patrijarha Pavla: Episkopija Pakračko-slavonska za pravoslavce je svojevrsna sveta regija u kojoj Kućanci zauzimaju posebno važno mesto

C2tise58mm2zwn8vli8nqmev5w6

Vernici i episkopi u Kućancima

U organizaciji Episkopije Pakračko-slavonske u Kućancima, rodnom mestu srpskog patrijarha Pavla, 11. septembra obeležen je praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u narodu poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla predvodio je episkop pakračko-slavonski Jovan sa sveštenstvom, i uz sasluživanje episkopa osječko-poljskog i baranjskog Heruvima te episkopa u penziji Atanasija. Srpska pravoslavna crkva slavi Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja kao uspomenu na dan smrti svetitelja koji se kao savremenik Isusa Hristosa i njegov krstitelj smatra poslednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zaveta.

Praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja spada u jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika u Kućancima, a osim njega jednako tako značajni praznici su i 13. jul, na Pavlovdan, kada je hramovna slava, spomenuto Usekovanje, 11. septembra, kada je rođen i patrijarh Pavle, i 15. novembar, dan njegovog upokojenja. Od kada je na čelu Episkopije Pakračko-slavonske vladika Jovan ta je Episkopija jedna od najaktivnijih. Episkopija se obnavlja kako fizički tako i duhovno, a i mnogi su hramovi obnovljeni. Središnji hramovi u Episkopiji su Episkopski dvor u Pakracu, Saborni hram Svete Trojice, manastir Jasenovac i Kućanci, rodno imanje patrijarha Pavla, i hram Svetih apostola Petra i Pavla, gde je u narodu izuzetno uvažen i poštovan patrijarh kršten.

Episkopija Pakračko-slavonska za pravoslavce je svojevrsna sveta regija u kojoj Kućanci zauzimaju posebno važno mesto. Zbog značaja Kućanaca vredi podsetiti da je u tom svetom mestu prilikom posvećenja hrama obeležen i jubilej 800. godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Pored mnogobrojnih vernika prazniku Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Kućancima prisustvovali su Radmila Ostojić, konzulica Republike Srbije u Vukovaru, Radomir Čvarković, zamenik župana Osječko-baranjske županije, Dejan Jeličić, predsednik VSNM Osječko-baranjske županije i drugi uzvanici iz političkog i javnog života.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više