Novosti

Kronika

Parastos u Kućancima

U hramu Sv. Petra i Pavla u Kućancima održan je parastos za nevine žrtve nacističkog terora ubijene 1944. te za stradale partizane 51. vojvođanske divizije koji su sahranjeni u tom mestu

Large 8

Milan Marković (desno) unuk je stradalog dede po kojem je dobio ime

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Opštine Magadenovac, 14. avgusta u hramu Sv. Petra i Pavla u Kućancima održan je parastos za nevine žrtve nacističkog terora ubijene 1944. godine te za stradale partizane 51. vojvođanske divizije koji su sahranjeni u tom mestu.

Parastos je služio paroh slatinski i kućanački Dragan Gaćeša. Predsednik VSNM-a Magadenovac Gojko Ćosić podsetio je na te teške godine i pozvao meštane da nastave s čuvanjem tradicije. Na spomen obeležju ispred hrama za stradale Srbe, Rome i Jevreje, venac je položio predsednik VSNM-a Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić, a potomci stradalih meštana venac su položili na kosturnicu u dvorištu hrama. Dana 12. avgusta 1944. godine, u Šljivoševcima je stradalo devet srpskih civila iz Kućanaca, likvidiranih u znak odmazde za jednog ubijenog nemačkog vojnika. Spomenuti civili odvedeni su na Uskrs 1944. godine na prisilni rad u Osijek na ekshumaciju tela nemačkih vojnika i nakon završetka iskopavanja u avgustu 1944., okupatori su dvojicu meštana obesili, a sedmoricu streljali.

Devetoro srpskih civila bilo je sahranjeno u Šljivoševcima gde se nalazi spomen obeležje, a nakon rata njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani i preneti u portu hrama Sv. Petra i Pavla u Kućancima. Iako su Kućanci malo selo, tokom Drugog svetskog rata u Narodnooslobodilačkoj borbi učestvovalo je oko 450 meštana od čega je poginulo njih 129. Iz Kućanaca su na Papuk pošli prvi partizani i tamo osnovali prvi Narodnooslobodilački odbor na području kotara Donji Miholjac. Kućance su 18. aprila 1945. godine oslobodili borci 51. vojvođanske divizije jugoslovenske narodne armije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više