Novosti

Politika

Uskrs bez vjernika u crkvama

Našavši se u ovakvim nevolјama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih institucija. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti, poručuje patrijarh Irinej 

6fm069brqbmu9r2d4u5gmbyalsg

Patrijarh Irinej (foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Zbog dobro poznatih okolnosti pandemije korona virusa i mjera zabrane okupljanja, uključujući i vjerske obrede, ove će godine pravoslavni vjernici proslaviti Uskrs kao najveći kršćanski praznik kod svojih kuća.

Kao i svake godine Hrvatska televizija prenosit će 19. aprila uživo arhijerejsku liturgiju koju će u kapelici Svetog Save u Duhovnom centru SPC-a na Svetom Duhu u Zagrebu služiti mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje sveštenstva eparhije. Prijenos na Prvom programu HRT-a počinje u 10.00.

Tokom liturgije bit će pročitana i vaskršnja poslanica SPC-a i patrijarha Irineja koja se može pročitati i na sajtu www.spc.rs.

'Vaskrs je naš najveći praznik – praznik pobede Života nad smrću, Boga nad satanom, Čoveka u Hristu Isusu nad grehom. Hristos vaskrse iz mrtvih! Recimo to svima i obradujmo sve i svakoga, čak i one koji mrze Nјega, Vaskrslog Bogočoveka, i nas, Nјegovo nasleđe ovde na zemlјi, i one koji ne veruju i još sumnjaju da je On Iskupitelј i Spasitelј sveta', naglašava se u poslanici.

Podsjeća se i da SPC ove godine slavi stogodišnjicu obnovlјenja statusa Patrijaršije. 'Posle golgotskog stradanja našeg naroda i naše Crkve u 19. veku i u prvim decenijama 20. veka, mitropolije i eparhije naše Crkve, rascepkane po teritorijama prethodnih carstava i država, sjedinile su se u jedinstvenu Srpsku Pravoslavnu Crkvu, čime je obnovlјena naša drevna Pećka Patrijaršija. Bio je to blagoslov Božji našem narodu i našoj Crkvi za naše – do tada neviđeno – stradanje i pokazano trplјenje', ističe se u poslanici uz podsjećanje na stradanja koja su prethodila slobodi i jedinstvo, te obnovi Patrijaršije.

U poslanici se vjernici pozivaju da se sjete svoje braće i sestara na Kosovu i Metohiji da im Gospod 'podari snage da svojim trplјenjem svih bezakonja i nevolјa grade svoje i naše spasenje, da nikad ne izgube veru u krajnju pobedu Dobra'.

'Isto tako, braćo i sestre, setimo se naše braće i naših sestara u Crnoj Gori koji trpe veliko bezakonje i nepravdu. Bezakoni 'zakoni' ukinuše istinu i pravdu u Crnoj Gori. Nekada ponosna i dična Crna Gora, poznata po čojstvu i junaštvu, danas pokušava da našoj Crkvi otme ono što je vekovima bilo njeno, ono što je čitav srpski narod sa svojim vladikama, sveštenstvom i monaštvom gradio i stvarao. Svetinje Crne Gore, mnoge od njih starije od same Crne Gore, jesu svetinje naroda', naglašava patrijarh.

Poziva se i na sjećanje na 'našu mučeničku braću u Siriji, Iraku i širom sveta, svih koji stradaju zbog lјudske nepravde i pohlepe! Jednu od najlepših i najznamenitijih zemalјa sveta – Siriju – zlo i nasilјe su skoro uništili‘, ističe se i pozdravlјa braću i sestre u Ukrajini, na čelu sa njihovim mitropolitom Onufrijem, svim mitropolitima, arhiepiskopima i episkopima, monaštvom i sveštenstvom, koji su žrtve necrkvenog, nesaborskog i samovlasnog delovanja našeg vremena'.

'Ovogodišnji Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevolјama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili. Živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovečanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaklјučak iz te činjenice? Ili će i dalјe, bez pokajanja i bez lјubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemalјskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće? Našavši se u ovakvim nevolјama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlјu i zdravlјu drugih', zaključuje patrijarh.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više