Novosti

Društvo

Umarell - čovjek koji nadgleda

Umarell je nova talijanska riječ koja je ove godine uvrštena u Zingarellijev rječnik. Odnosi se na penzionere koji nadgledaju gradilišta i dijele savjete radnicima. Pokrenuta je i aplikacija Umarells koja prikazuje sva aktualna gradilišta na koja se umarelli mogu doći naviriti

Large rsz umarells

(foto Wittylama / Wikimedia Commons)

"Umarell" je nova talijanska riječ, po prvi put uvrštena u izdanje Zingarellijevog rječnika za 2021. godinu. U prijevodu s bolonjskog dijalekta znači "mali čovjek". Službeno objašnjenje pojma u rječniku je: "Umirovljenik koji luta, uglavnom s rukama iza leđa, po radnim mjestima, provjerava, postavlja pitanja, daje prijedloge ili kritizira aktivnosti koje se tamo odvijaju."

U gradovima oko Bologne neke građevinske firme postavljaju male prozore na ogradama gradilišta da se penzioneri mogu naviriti i promatrati. Krajem prošle godine u Pescari to je napravila tvrtka za razvoj nekretnina Sarra, koja je ugradila prozore na ogradama na tri gradilišta.

Na nekim mjestima umarelle su iskoristili i umjesto radne snage za nadzor radova. U gradu Riccione su ih plaćali za nadgledanje gradilišta i brojanje kamiona koji su prevozili materijale, kako bi spriječili malverzacije i krađe. Pokrenuta je i nagrada za umarella godine, a kulturni centar u Bologni osmislio je aplikaciju Umarells koja prikazuje sva aktualna gradilišta i tekuće radove na prometnicama i željeznici. Prije četiri godine gradsko vijeće Bologne odobrilo je imenovanje trga u četvrti Cirenaica Piazzetta degli Umarells, napominjući da se radi o trgu koji je čitavo vrijeme u nekim radovima.

U sve se morao uplesti i lanac restorana brze hrane Burger King, koji je uposlio nekoliko umarella u sklopu svoje talijanske marketinške kampanje na društvenim mrežama. Ovom je fenomenu posvećena i posebna Facebook stranica, na kojoj je upravo izbačen kalendar s fotografijama umarella za 2022. godinu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više