Novosti

Manjinski zastupnik

У спoрту je прeмaлo угoвoрa o рaду

Угoвoрни oднoс измeђу спoртскoг клубa и прoфeсиoнaлнoг спoртaшa кojeм je тo oснoвнo зaнимaњe, мoжe бити урeђeн и кao угoвoр o прoфeсиoнaлнoм игрaњу, чимe je oстaвљeн прoстoр зa риjeткo пoтписивaњe угoвoрa o рaду, рeклa je Jeцкoв

Large 5

Novim Zakonom o sportu bit će unaprijeđen položaj sportašica (foto Saša Miljević/PIXSELL)

Prijedlogom Zakona o sportu koji je upućen u saborsku proceduru uvode se kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima od prve do treće kategorije, kao i trajna naknada za trenere osvajače medalja.

SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov kazala je da se na Zakon o sportu čekalo skoro 16 godina. Posebno je naglasila da bi predložena pozitivna zakonska rješenja trebala biti podsticaj za bolje uključivanje i participaciju žena u sport, uključujući i rukovodeće pozicije. Također, smatra Jeckov, vrlo je značajno uvođenje mehanizama prema načelu nulte stope tolerancije za nasilje u sportu, uključujući spolno uznemiravanje čije su žrtve u pravilu sportašice. Navela je da su za sportaše naročito važni noviteti koji se odnose na plaćanje doprinosa, odnosno mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, uvode se i trajne naknade za trenere, osvajače medalja na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih.

- To je odlična stvar za sportaše koji su se dokazali na europskoj i svjetskoj sceni, a nisu bili te sreće da mogu puno zarađivati od sporta. Za vrhunske sportaše prve kategorije stipendija iznosi 3000 kuna, za drugu 2000 kuna, a za treću 1000 kuna. Plaćat će se doprinosi samo prvoj kategoriji sportaša, ali to je mali broj od oko 300 sportaša. Nadam se da će se, ako to budu dozvoljavale financijske mogućnosti, ići u proširivanje ovog broja sportaša. Nacionalna stipendija bi, u prijevodu, bila plaća sportaša - pojasnila je Jeckov.

Također, zakonom se na jasan način definira sustav sporta kako bi se unaprijedio status sportaša i kvaliteta obavljanja sportskih djelatnosti te potaknulo što više djece i mladih na bavljenje sportom. Propisuje se obrazovanje trenera koje bi bilo usklađeno sa stvarnim potrebama sporta i usmjereno na zaštitu sportaša, a osobito djece i mladih. Osim toga, jasnije se definira sustav financiranja sporta, a financiranje povezuje s transparentnim kriterijima.

- U novom Zakonu predviđeno je i detaljnije definiranje ulaganja u sportsku infrastrukturu putem donošenja mreže sportskih građevina, kao i u razvoj lokalnog sporta, što doprinosi dostupnosti sportskih aktivnosti za sve građane Hrvatske, od rekreativaca i amatera do vrhunskih sportaša - kazala je Jeckov. Ipak je izrazila nedoumicu oko regulacije radnopravnog statusa sportaša. Navela je da ugovorni odnos između sportskog kluba i profesionalnog sportaša kojem je to osnovno zanimanje, može biti uređen u pravilu u dva smjera: kao ugovor o radu ili ugovor o profesionalnom igranju.

- Problem dominantnijeg modela, koji je prema nekim informacijama kod nas zastupljen s čak 94 posto, što nas svrstava na začelje, odnosno ugovora o profesionalnom igranju, je pitanje radnopravne i socijalnopravne zaštite sportaša. Zakonskim i podzakonskim propisima je regulirano da postoji mogućnost sklapanja i ove vrste ugovora pored ugovora o radu, čime je ostavljen prostor za rijetko potpisivanje ugovora o radu. Brojke su čak pomalo zabrinjavajuće: 2016. godine bilo je dva ugovora o radu u prvoj nogometnoj ligi i devet u drugoj, a prošle nogometne sezone bilo ih je 33 u prvoj i 14 u drugoj. Dakle, ukupno 47. Definitivno premalo - ocijenila je zastupnica.

Pohvalila je pojedina zakonska rješenja koja doprinose unapređenju pitanja vezanih uz ravnopravnost spolova. To je, primjerice, odredba kojom je propisana obaveza poštivanja načela ravnopravne spolne zastupljenosti pri imenovanju članova u Nacionalno vijeće za sport. Kao i propisivanje ravnopravnosti spolova kao jednog od kriterija za vrednovanje rada krovnih sportskih udruženja i nacionalnih sportskih saveza pri provedbi nadzora nad njihovim stručnim radom.

Jeckov je istaknula i odredbu kojom se zabranjuje obavljanje stručnih poslova u sportu osobama pravomoćno osuđenima za neko od kaznenih djela, uključujući kaznena djela protiv života i tijela, protiv spolne slobode, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Klub zastupnika SDSS-a će, prema njenim riječima, podržati Prijedlog Zakona o sportu zbog "nastojanja zakonodavca da primjerom dobre prakse unaprijedi ravnopravnost spolova u sportu".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više