Novosti

Kronika

U Karlovcu otvoren Albanski dom

Na području Karlovačke županije živi više od 400 pripadnika albanske nacionalne manjine. U novootvorenom Domu će djelovati Zajednica Albanaca u Karlovačkoj županiji i karlovačko Vijeće albanske nacionalne manjine

7zg9jn96i2fabl85quv2a3sb7y0

(foto nacionalnemanjine.hr)

U Karlovcu je otvoren Albanski kulturni dom. Zajedničkim presijecanjem vrpce Dom su otvorili saborska zastupnica albanske i drugih nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj Esad Collaku i karlovački gradonačelnik Damir Mandić. Na području Karlovačke županije živi nešto više od 400 pripadnika albanske nacionalne manjine. U Domu će djelovati Zajednica Albanaca u Karlovačkoj županiji i Vijeće albanske nacionalne manjine u gradu Karlovcu.

- Ovo je poseban dan za nas Albance jer smo uspjeli osigurati svoj kulturni dom gdje ćemo moći uživati u našim programima i mjestu gdje možemo afirmirati našu kulturu, tradiciju i gastronomiju. U njemu će se provoditi i nastava naših učenika na albanskom jeziku. Zahvalni smo sadašnjem gradonačelniku, ali i prijašnjem Damiru Jeliću, kao i gradu koji su nam puno pomogli - rekao je predsjednik Zajednice Albanaca Karlovačke županije Besir Ziberi.

- Na različite načine došli smo do novca za uređenje Doma u Karlovcu. Najviše smo dobili iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dok su drugi dio novca osigurali naši obrtnici koji djeluju na ovom području - istaknuo je Esad Collaku.

- Donekle sam zadovoljna položajem Albanaca u Hrvatskoj, ali smatram da još neke stvari treba promijeniti da bi se Albanci još više integrirali u hrvatsko društvo. Ne smijemo zaboraviti da Albanci sada imaju novu generaciju, djecu koja su školovana ovdje, ali tokom zapošljavanja u svojoj struci nailaze na diskriminaciju i to me najviše zabrinjava. Druga stvar koja me jako zabrinjava je ta da uz integraciju ide njihova asimilacija i treba raditi na tome da se ne asimiliraju - rekla je zastupnica Lekaj Prljaskaj.

- Mogu samo pretpostaviti koliko ovaj Dom znači albanskoj manjini u Karlovcu i veliki je zalog za budućnost. Ono što mi je posebno važno kao gradonačelniku je to da od ove godine u Gradu imamo i Vijeće albanske nacionalne manjine preko kojeg albanska manjina može aktivno sudjelovati u svim procesima odlučivanja - dodao je gradonačelnik Damir Mandić.

Nakon svečanosti otvorenja Albanskog kulturnog doma održan je okrugli stol o položaju albanske nacionalne manjine u Karlovačkoj županiji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više