Novosti

Kronika

Tурскe студeнтицe пoшумљaвaлe Пeтрoву гoру

Meђунaрoднa сурaдњa у oбнoви шумскoг фoндa

Uh76v62zap78a2vo6k3ky04myvj

Akcija na Petrovoj gori

Hrvatske šume su prihvatile prijedlog i inicijativu turske agencije za saradnju TIKA i prije tjedan dana je na Petrovoj gori zasađena simbolična ‘Šuma hrvatsko-turskog prijateljstva’. Sadnja je obavljena na području Šumarije Topusko, gospodarske jedinice Petrova gora.

- Iz Turske nas je posjetilo 16 studentica raznih fakulteta koje su na proputovanju Hrvatskom radi upoznavanja hrvatske kulture i prirode. Zasadili smo stotinjak sadnica hrasta kitnjaka. Petrova gora je idealna lokacija zato što je tu blizina značajnih krajobraza Petrova gora i Biljeg, zatim u blizini su Međunarodni park tamnog neba, Ornitološki park te stjecište planinarskih staza. Također smo postavili jednu tablu koje obilježava ovo naše prijateljstvo tako da se i slučajni namjernici mogu upoznati s time što smo ovdje napravili, izjavila je glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić Musa – a prenio Radio Karlovac.

Ova akcija je prvi korak u razvijanju suradnje između Hrvatskih šuma i predstavnika Republike Turske u Hrvatskoj na promoviranju svijesti o važnosti zaštite šuma i okoliša. Osim već spomenutih studentica iz Turske, u sadnji na Petrovoj gori sudjelovali su i učenici karlovačke Šumarske i drvodjeljske škole, predstavnici turskog veleposlanstva i TIKA-e, Hrvatskih šuma, Veleučilišta u Karlovcu te općina Topusko i Vojnić.

Kao zanimljivost istaknuta je činjenica da hrvatski i turski jezik imaju vrlo sličnu riječ za kesten (kestane) koji je brojna vrsta na području Petrove gore, ali je ugrožena mnogim štetočinama te je poželjna promocija njegovih važnosti u šumskim sastojinama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više