Novosti

Politika

Tko preferira Brunu Esih

Dolazak prvih rezultata proslavili su zajedno Hasanbegović, Esih i Bujanec koji se pohvalio fotografijom. Razdragani prijatelji, nasmiješeni i podignutih palčeva slave izborni uspjeh; Hasanbegović i Esih postali su saborski zastupnici

Syman58mmubmb5zp72i03qeyf0r

Bruna Esih  (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Bruna Esih u Saboru bit će novo lice stare priče. Službeno kao nezavisna kandidatkinja ova je znanstvena novakinja s Instituta Ivo Pilar u 9. saziv Sabora ušla s liste HDZ-a i HSLS-a u I. izbornoj jedinici. Uspjelo joj je to zahvaljujući 10.471 preferencijalnom glasu. Predizbornu kampanju vodila je pod sloganom ‘Suočavanje s prošlosti – temelj budućnosti’. Ublažena je to retorika iste poruke, teme kojom se Esih najdulje bavi, lustracijom i komunističkim zločinima. Jasan je to pokazatelj da je baš kao njezin podržavatelj, prijatelj, suradnik i uredski susjed u Ivi Pilaru, Zlatko Hasanbegović, savladala osnove potrebne logike za izbor u Hrvatski sabor. Logika je to koja nalaže povjerenje u sposobnost naljućih desničara, nacionalista, ustašoida, nazovite ih kako hoćete, da će znati čitati između redaka. Apologetika ustaškog režima i otvoreno režanje godinama postaju sve nepopularniji, za razliku od prijetvornosti, zazivanja osude ‘obaju totalitarnih režima’ ili poticanja na razvoj ‘kulture dijaloga’. Upravo iz tog razloga Daniel Srb i Ivan Tepeš od ponedjeljka više se neće nazivati predsjednicima svojih stranaka. Zašto birati njih, kada zbog finije forme ne dobivaš, makar i rijetke, prijekorne poglede, a sadržaj je isti. Pogotovo kada iza tebe ne stoji HDZ.

Radikalne preferencije birača i biračica omogućile su im oko 17 posto glasova, svakom u svojoj izbornoj jedinici

No, prije nego se finije upakiraš, moraš se dokazati. Evo kako je to godinama činila Bruna Esih. Počelo je još na obrani diplomskog rada na temu ‘Srpska propaganda i hrvatska šutnja’ gdje se povezala s Josipom Jurčevićem i uspješno privela kraju studij filozofije i kroatologije na Hrvatskim studijima. Ubrzo nakon toga počela je raditi na Ivi Pilaru, ali i na knjizi ‘Čuvari bleiburške uspomene’ zajedno sa spomenutim Jurčevićem i Božom Vukušićem. Njezinim riječima, radi se o ‘publicističkom osvrtu na osnivanje i djelovanje Počasnoga bleiburškoga voda, koji od 1953. godine, unatoč Udbinim prijetnjama i likvidacijama, sve do danas organizira komemoracije na Bleiburškome polju’, a kraćim i direktnijim riječima, radi se o revizionizmu i apologetici.

Podsjetimo, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda do početka ove godine bio je Zlatko Hasanbegović. Nešto više od godinu dana nakon izdavanja knjige Juričevića, Esih i Vukušića, 2004., osniva se i udruga Hrvatski križni put koja 2012. Brunu Esih bira za svoju predsjednicu. Do tog trenutka Esih je već preživjela ‘psihoznanstveno zlostavljanje’ i ‘sat i pol mentalne torture’ za koje je optužila profesora Nenada Zakošeka na obrani sinopsisa magisterija na poslijediplomskom studiju na FPZG-u. Uskoro se iskazala i u suorganizaciji komemoracije na Bleiburgu. Sve opisano za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović bilo je dovoljno da upravo Brunu Esih na 70. komemoraciju na Bleiburgu, a kasnije i onu kod Jazovke, pošalje kao svoju izaslanicu. Esih je uspješno prepoznala kako su joj reflektori koje joj je postavila Grabar Kitarović osvjetlali put za daljni probitak u srca desničara. U istoj godini, 2015., najavila je kako udruga Hrvatski križni put radi na izradi prijedloga Zakona o lustraciji, a za jedno desničarsko glasilo otkrila je kako će veliki dio posla preuzeti i član ove udruge Zlatko Hasanbegović. Intervjui i izjave za opskurne portale postajali su sve brojniji, a ime Brune Esih u zainteresiranim krugovima sve poznatije i prepoznatljivije. Prostor joj je sve češće ustupao i portal Željke Markić. Samopromociji nije odmoglo ni učestalo gostovanje u ‘Bujici’ notornog Velimira Bujanca. Dolazak prvih rezultata proslavili su, pak, zajedno Hasanbegović, Esih i Bujanec koji se pohvalio fotografijom. Razdragani prijatelji, nasmiješeni i podignutih palčeva slave izborni uspjeh; Hasanbegović i Esih postali su saborski zastupnici. Radikalne preferencije birača i biračica omogućile su im oko 17 posto glasova, svakom u svojoj izbornoj jedinici.

Uz neka stara lica poput Steve Culeja, Milijana Brkića ili Milana Kujundžića, a i ova novija, zagarantirano je da u 9. sazivu Sabora HDZ-ovskih ksenofobnih i nacionalističkih provala neće nedostajati. Sjetimo se samo nedavne poruke Brkića Miloradu Pupovcu da ‘ako je ovdje ugrožen, neka ode tamo gdje neće biti’ ili još nedavnijih uvreda Culeja upućenih Veljku Kajtaziju kojega je nazvao ‘srpskim Ciganom’. Umiveni Andrej Plenković uputio je nakon toga mlaku ispriku Kajtaziju putem medija, a ne osobno kako je to Kajtazi tražio. Zahvaljujući spomenutima, na tome sigurno neće stati, takvih falših isprika bit će još. No, kao da je važno, njihovi birači i tako znaju čitati između redaka. Za to će vrijeme, valjda, Bruna Esih odlučiti hoće li i službeno postati članicom HDZ-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više